Изтребител F-22A Raptor на американските военновъздушни сили се приближава към самолет KC-135 Stratotanker, за да презареди с гориво над Източнокитайско море на 8 юни 2022 г.

Свързани новини

15.07.2022 10:16

Американски и японски военни самолети демонстрират сила в момент на нарастване на напрежението с Китай и Русия

Видян 931 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от 50 американски и японски военни самолета прелетяха над водите близо до Япония тази седмица, като двамата съюзници демонстрираха сила на фона на нарастващото напрежение в региона с Китай и Русия, съобщава CNN.



В ученията участваха десетина от най-модерните стелт изтребители F-22 на американските военновъздушни сили, четири стелт изтребителя F-35 и 13 изтребителя F-15, съобщи японското министерство на отбраната в прессъобщение от четвъртък.



Към американските изтребители се присъединяват 20 японски изтребителя F-15 и F-2 и три американски разузнавателни и поддържащи самолета.


Японските и американските изтребители прелетяха в небето над Японско море, Тихия океан и Източнокитайско море в опит да подобрят тактическите си умения и "способността за съвместно реагиране", съобщи японското министерство на отбраната.

Военновъздушните сили на САЩ не коментираха веднага ученията тази седмица, но в съобщение до медиите миналия месец службата заяви, че е изпратила 12 F-22 от Националната въздушна гвардия на Хаваите във военновъздушната база Кадена в Окинава.



F-22 са в Япония, за да изпълняват "различни мисии за повишаване на оперативната готовност за защита на Япония и осигуряване на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион", се казва в изявлението на САЩ.


Също тази седмица американски и японски патрулни самолети проведоха учение близо до островите Нансей, най-близката японска територия до Тайван, и близо до островите Сенкаку - необитаема островна верига, за която претендира и Китай, който ги нарича Дяой.

Това учение се провежда с цел "укрепване на способността на японско-американския алианс за ефективно възпиране", се казва в японското изявление.


Според японското министерство на отбраната тази година китайските кораби на бреговата охрана и военноморските сили са прекарали рекордно много време във водите около Сенкаку.



По-рано тази година китайското външно министерство заяви пред CNN, че патрулите на китайската брегова охрана във водите около островите са "подходящо упражняване на суверенното право на Китай".



Междувременно през последните седмици китайските и руските военни кораби увеличиха присъствието си около Япония.
В края на миналия месец Токио съобщи, че общо осем китайски и руски кораба са били забелязани във водите близо до Япония.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за