През пролетта се залагаше на по-ниско равнище на показателя за тази и идната година - съответно 11,9% и 5%.

Свързани новини

14.07.2022 16:55

ЕК прогнозира: 12,5% ще бъде годишната инфлация за България

Видян 1323 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията в България ще се ускори до 12,5% през 2022 г., след което ще се понижи до 6,8% през 2023 г. Това сочат летните икономически прогнози на Европейската комисия, публикувани днес.

През пролетта се залагаше на по-ниско равнище на показателя за тази и идната година - съответно 11,9% и 5%.

Реалният брутен вътрешен продукт на България ще нарасне с 2,8% през 2022 г., което обаче е доста под отчетените 4,2% през 2021 г. и темпът ще се забави до 2,3% през 2023 г.


ЕК е повишила прогнозата си за икономическия растеж в страната ни за тази година и я е понижила значително за идната.

В пролетната си оценка Брюксел залагаше на растеж на българската икономика с 2,1% през 2022 г. и 3,1% през 2023 г., съобщава БТА.

През първото тримесечие на 2022 г. БВП на България е нараснал с 0,8% на тримесечна основа, като всички компоненти на търсенето са допринесли за това увеличение. Нарасналото частно потребление е било подкрепено от благоприятните условия на пазара на труда и рязкото повишаване на заплатите в частния сектор в началото на годината. Потребителското доверие се влошава от март тази година, което предполага по-ниско частно потребление през остатъка от годината, се посочва в доклада.

Очакванията на ЕК са износът на стоки и услуги от страната ни да нарасне през 2022 г., както заради стоковия експорт, така и заради туризма. Прилагането на плана за възстановяване и устойчивост ще е основният двигател за ускорения растеж на инвестициите през 2022 и 2023 г.

Възходящата корекция с 0,7% на оценката на Брюксел за растежа на реалния ни БВП през 2022 г. отразява основно силното възстановяване през първото тримесечие на годината. За догодина прогнозата е повишена с 0,8%.

Понижението на оценката за 2023 г. е обяснено с по-неблагоприятната външна среда и по-строгите условия за кредитиране, съчетани с по-слабия растеж на реалните заплати.

Значителното увеличение на заплатите през 2022 г. ще доведе до по-нататъшно нарастване на цените, най-вече в нетърговския сектор. В условията на по-слабо кредитиране и коригирани инфлационни очаквания, заплатите през 2023 г. ще нарастват с по-умерен темп, което ще доведе до по-слаб растеж на потребителските цени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи