Камиони, натоварени със зърно, чакат на опашка край Измаил, Одеска област, Украйна, 14 юни. (Олександър Гиманов/AFP/Getty Images)

Свързани новини

14.07.2022 11:23

Украйна, Русия и Турция се споразумяха да създадат съвместен координационен център, който да позволи износа на зърно

Видян 1386 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент, в резултат на разговорите между Украйна, Русия, Турция и ООН, проведени в Истанбул в сряда, страните се споразумяват да създадат "съвместен координационен център под егидата на ООН", за да гарантират сигурността на украинския износ на зърно през Черно море.

Центърът ще бъде разположен в Истанбул и ще има за задача да извършва "общ мониторинг и координация на безопасното корабоплаване в Черно море", заяви Ермак в сряда.


 "Постигнато е споразумение по технически въпроси, като например съвместен контрол на пунктовете за пристигане и . . . безопасността на корабоплаването по маршрутите за прехвърляне", заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар пред журналисти. Руската и украинската делегация "ще се срещнат отново в Турция следващата седмица", каза той и добави, че по време на тази среща страните ще "разгледат отново всички подробности".


Според украински официални лица повече от 20 милиона тона зърно остават блокирани в Украйна поради руската блокада на черноморските пристанища.


Според Държавния департамент на САЩ преди войната доставките на пшеница от Русия и Украйна са съставлявали почти 30% от световната търговия, а Украйна е четвъртият по големина износител на царевица и петият по големина износител на пшеница в света. Световната продоволствена програма на ООН, която помага в борбата с продоволствената несигурност в световен мащаб, купува всяка година около половината от пшеницата си от Украйна и предупреди за тежки последици, ако украинските пристанища не бъдат отворени.


 Миналия месец президентът Владимир Путин заяви, че Русия не възпрепятства износа, и разкритикува Запада за "циничното му отношение" към снабдяването с храни на развиващите се страни, които са най-засегнати от покачващите се цени. Москва е готова да осигури свободно преминаване в международни води на кораби, превозващи зърно - добави той.


Около 80% от украинския износ на зърно се транспортираше от черноморските пристанища на страната преди нахлуването на Русия.

След като тези маршрути са блокирани, Украйна се надява да ускори износа на зърно по отворените маршрути по река Дунав, което стана възможно, след като украинските войски си върнаха Змийския остров през юни, отбелязва CNN.

Линията от баржи, които чакат да отплават по река Дунав и да натоварят зърно в едно от речните пристанища на Украйна, ще се разчисти за няколко седмици, заяви заместник-министърът на аграрната политика и храните Тарас Висоцки в телевизионно обръщение в сряда.



Снимка: (Олександър Гиманов/AFP/Getty Images)


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и