Саудитска Арабия не разполага с много повече петрол, за да го предостави; тя се бори да постигне собствените си производствени цели. Пускането на повече петрол ще изисква от кралството да постигне консенсус сред страните от ОПЕК+.

Свързани новини

12.07.2022 10:32

Пътуването на Байдън до Саудитска Арабия няма да помогне за цените на горивата

Видян 1405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на тази седмица президентът Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия, като целта на пътуването според него е да се укрепят световните вериги за доставки и да се насърчат дипломацията и сътрудничеството, пише Политико.

Но мнозина си задават въпроса: какво може да означава това за цените на бензина?

Това е така, защото Саудитска Арабия има вторите по големина петролни запаси в света, а САЩ ясно заявиха, че искат всички петролни държави от Персийския залив да увеличат добива си. Общоприетото схващане е, че повече добит петрол означава по-евтин бензин на бензиностанцията.

Реалността е по-сложна.

Саудитска Арабия не разполага с много повече петрол, за да го предостави; тя се бори да постигне собствените си производствени цели. Пускането на повече петрол ще изисква от кралството да постигне консенсус сред страните от ОПЕК+.


"Няма как да посетим Саудитска Арабия, без тя да е в някаква връзка с петрола", казва Пол Санки, водещ анализатор в изследователската компания Sankey Research. "Но в този случай не е очевидно, че може да се направи нещо. "

Дори ако саудитците наводнят световния пазар с повече петрол, това не е гаранция, че цените на бензина ще намалеят. Това е така, защото нестабилността на цените на петрола през последните няколко седмици има малко общо с прекъсването на доставките, казва Бен Кейхил, старши научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания.


Несигурността, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, разтърси световните пазари на петрол.

"Голяма част от покачването на цените се дължи на геополитиката и финансовите спекулации", казва Кейхил. "Ако погледнете физическия пазар, реалното търсене и търговия с физически барели суров петрол, наистина няма никакви смущения. "

Така че защо е пътуването?



Президентът се опитва да омаловажи идеята, че пътуването му има за цел да намали цените на горивата: Байдън заяви пред репортери миналия месец, че няма да поиска директно от саудитските лидери да увеличат производството на петрол.


 Но Кейхил казва, че президентът разполага с малко налични възможности за справяне с нарастващите цени на бензина, които според AAA днес са средно 4,678 долара за галон в цялата страна, в сравнение с над 5 долара през миналия месец. И молбата за помощ от ОПЕК е една от тях.

"Това няма да има непосредствено въздействие, но този вид диалог между Вашингтон и Рияд е конструктивен и трябва да бъде приветстван", каза той.

Все пак Кейхил заяви, че самото пътуване вероятно е свързано повече с въпроси на регионалната сигурност, отколкото с производството на петрол.


Като кандидат за президент Байдън обеща да превърне Саудитска Арабия в "парий", след като доклад на американското разузнаване установи, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството и разчленяването на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги.

Но в статия за вестник "Вашингтон пост" този уикенд Байдън защити пътуването си, като заяви, че то е необходимо за интересите на САЩ в областта на сигурността. Регионът е "от съществено значение за световната търговия и веригите за доставки, на които разчитаме", особено в светлината на санкциите срещу Русия като наказание за нахлуването ѝ в Украйна, каза той.


Joe Raedle/Getty Images


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион