Поведението на правителството е доста авантюристично, а предстои отоплителен сезон и плащане на сметки

Свързани новини

07.07.2022 15:46

Съмнявам се, че правителство на ПП ще съумее да преведе България през кризите: Станишев

Видян 1416 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




„Продължаваме промяната“ се опитаха да се държат като партия със 121 депутати, проявиха ниска политическа и коалиционна култура



„Преди малко повече от половин година беше съставено предишното правителство и се говореше за 4 години мандат. Но имаше няколко фундаментални дефекта при формирането на коалицията. В предварителните преговори не бяха изчистени спорните въпроси. Затова впоследствие на всяка стъпка възникваха конфликти, които гърмяха като бомби в ръцете на кабинета. Не може една от партиите – мандатоносителят, да се държи така, все едно има 121 депутати. Това до голяма степен предопредели падането на правителството – появиха се конфликти, съчетани с ниска политическа и коалиционна култура, и това в крайна сметка го взриви.“, заяви президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев в предаването „12+3“ на БНР.



Поведението на правителството е доста авантюристично, а предстои отоплителен сезон и плащане на сметки



„По принцип хората смятат, че е по-добре България да има правителство, защото виждаме кризите – война на границите ни, растящи цени, енергийна криза. Въпросът е дали това правителство би могло да преведе България през толкова тежки изпитания? Съмнявам се това да е възможно. Видях някакви параметри на управленски намерения, има нелоши неща, но няма отговор на фундаментални въпроси.“, посочи Станишев в отговор на въпрос за новото коалиционно споразумение.



„Какво правим с енергийната сигурност в предстоящата есен и зима? Поведението на правителството беше много авантюристично досега. Още на 19 март министърът на финансите заяви, че ние няма да водим преговори с Газпром за продължаване на договора. И съответно Полша и България бяха първите две страни, на които им спряха доставките – точно страните, които заявиха, че няма да имат отношения с Газпром повече. Хубаво е да има диверсификация, но подобни действия, без да си осигурил алтернатива, са крайно безотговорни. Това може би е победа за „ПП“ с оглед на трупане на дивиденти пред външни фактори или пред част от избирателите, на които разчитат, но това е доста безотговорно пред икономиката на страната и хората. Една трета от газа, който се потребява в България, е за „Топлофикация София“. Нали си представяте какви ще бъдат цените, ако има газ, доставен по алтернативни методи?“



Важно е как БСП излиза от властта, партията не успя да отстои много от позициите си



„Многократно предупреждавах, че за БСП проблемът не е как влиза в управлението, а как излиза от него. Досега виждаме, че  редица важни за избирателите на БСП теми не бяха защитени. Нали сме наясно как стоят нещата с доставките на оръжие и муниции за Украйна? Обществото е наясно, че изнасяме за други страни, откъдето то се препраща. Друга ключова тема и голям грях на ПП е изострянето на латентното разделение между русофили и русофоби. Всички трябва да сме на първо място българофили и да действаме прагматично в интересите на българската държава, а не на нечии други интереси, независимо дали са руски или американски. По отношение на изгонването на руските дипломати ще има последици и е много вероятно да бъде закрито посолството на Русия в България.


Възможно е да има и други действия, които ще ни ударят икономически. С това си действие премиерът Петков нанесе удар на два от партньорите на „ПП“ в управлението: от една страна срещу БСП, а от друга страна се удря ДБ, тъй като се изземва терен, който е традиционно техен. Когато се предприемат такива фундаментални действия заради краткосрочни политически дивиденти, това застрашава стабилността на държавата.“, допълни лидерът на ПЕС.
Желанието на БСП да е във властта я превръща в подкрепяща партия
Попитан за оценка на участието на БСП в правителството, Станишев заяви:



„Не може да се отрече, че има увеличаване на социалните плащания. Не мога да преценя доколко това е заслуга на БСП, или общ подход на коалицията, просто защото обстоятелствата и нивата на инфлацията го налагат. В момента в цяла Европа и леви, и десни правителства предприемат социални мерки, защото животът го изисква. Не съм сигурен дали направените вече плащания и онези, които се планират, ще бъдат достатъчни. Дали ще бъдат адекватни на мащаба на кризата, който ни очаква?



Кризата вече е факт – инфлацията е двуцифрена. И всички тези социални увеличения вече са изядени от нея. С изострянето на отношенията между ЕС и НАТО от една страна, и Русия от друга, покрай войната с Украйна, ще има още много други икономически последици, особено през зимния сезон. Всички в ЕС говорят и се подготвят за това. И България също трябва да бъде изключително добре подготвена, но не виждам никакви ефективни действия от страна на правителството. Трябва да стане ясно доколко можем да гарантираме алтернативни източници за доставки на газ и на каква цена?



БСП рискува да се окаже просто една подкрепяща партия. Създавайки червени линии, които да ни оправдаят публично, без обаче да можем да ги отстоим. Не е въпросът кой ще бъде министър-председател, защото Кирил Петков и Асен Василев са съпредседатели на една и съща политическа сила. Въпросът е дали БСП приема да следва тази политическа линия. Защото БСП е част от правителството и не е достатъчно да кажеш, че си бил на друго мнение. Ти си част от управляващото мнозинство и от коалицията. Нещата в много по-голяма степен винаги са в ръцете на министър-председателя. Да, той трябва да се съобразява, да води разговори. Но като че ли БСП толкова иска да е в управлението, че преглъщаме повече, отколкото нашите избиратели са склонни да толерират.“
Не съм оптимист за скорошното приключване на войната. Нито една от страните в конфликта не търси мирно решение



„ЕС трябваше да реагира и то категорично срещу инвазията в Украйна. Няма аргументи, които да могат да оправдаят началото на война в Европа в XXI век между два братски народа. И правилно бяха наложени санкции, защото аз ги разглеждам най-вече като инструмент, с който да се повлияе да се спре насилието и да се спре убиването на хора.


Вече десетки хиляди души и от двете страни са убити. Не виждам достатъчно усилия обаче от никоя страна да се търси всяка възможност за политическо урегулиране на тази ужасяваща война. Като че ли в момента никой не се стреми към това. От една страна, ръководството на Русия вярва, че са на прав път. От друга страна, украинското ръководство също не желае мирни разговори и говори неща, които са абсолютно нереалистични – как ще си върнат и Донбас, и Крим, и няма да има преговори, докато не си върнат цялата територия на Украйна.“



„На Запад има твърде много политици, които казват, че ще продължават да подпомагат Украйна. Ако обаче в началото те вярваха, че с доставките на въоръжение могат да променят баланса на силите, сега все повече хора разбират, че каквито и доставки да се правят, те не могат фундаментално да променят коя армия е по-силна. И въпреки това, продължават да казват – бийте се, едва ли не, до последния украинец. Тези неща не ми харесват. Винаги съм се стремял да се намира политическо решение на всеки конфликт. И ще продължа да работя в тази посока, доколкото ми е възможно.“, посочи Станишев.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей