Игнацио Касис: "Правото на собственост, правото на собственост е основно право, човешко право Снимка: Alessandro Della Valle/EPA

Свързани новини

06.07.2022 15:12

Швейцария се противопостави на украинския план за конфискуване на замразени руски активи

Видян 1896 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швейцария заяви, че украинското предложение за конфискация на замразени руски активи на стойност милиарди ще създаде опасен прецедент.

"Трябва да гарантирате, че гражданите са защитени от властта на държавата. Това наричаме либерални демокрации", заяви президентът Игнацио Касис пред репортери в Лугано във вторник, докато участваше в конференция, целяща да увеличи помощта за Украйна.


Украинският министър-председател Денис Шмигал заяви по-рано, че западните правителства трябва да конфискуват замразените руски активи на стойност 300-500 млрд. долара и да ги насочат към възстановяването на Украйна от конфликта. Замразяването на активи е сред многото санкции, наложени на Москва, след като тя изпрати войски в Украйна в края на февруари.

"Смятаме, че основният източник на възстановяване трябва да бъдат конфискуваните активи на Русия и руските олигарси", заяви украинският премиер.

Касис обаче подчертава, че "правото на собственост е основно право" и че е необходима "сериозност" в дискусията за руските средства, притежавани от Запада.


Трябва да отделим най-голямо внимание на основното право на личността, защото сега можем да вземем решение, което е идеално за ситуацията в Украйна, но създаваме възможност да вземем същото решение в много други случаи и даваме много повече власт на държавите, далеч от гражданите.


Правата на собственост са гарантирани от Конституцията на Швейцария. Моника Рот, професор по право в Университета за приложни науки и изкуства в Люцерн, заяви пред швейцарската телевизия SRF, че страната не разполага с необходимите закони за въвеждане на обща конфискация на руски средства и че предложението на Украйна ще бъде трудно за изпълнение.

"Ще трябва да се докаже, че [всеки собственик] е позволил средствата и активите да бъдат използвани в подкрепа на войната на [руския президент Владимир] Путин", каза тя.

Миналата седмица обаче британският външен министър Лиз Тръс изрази принципната си подкрепа за конфискацията на руските активи. "Със сигурност съм съгласен с концепцията. Просто трябва да се справим със спецификата. "

Преди това Кремъл заяви, че конфискацията на руски активи в чужбина ще бъде незаконна, като я сравни с "директна кражба".


  Снимка: Alessandro Della Valle/EPA


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак