Финландия и Швеция прекратиха десетилетията си на неутралитет

Свързани новини

05.07.2022 14:56

НАТО официално започва процес на ратификация на членството на Швеция и Финландия

Видян 1426 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на НАТО съобщи, че НАТО официално е започнала процеса на присъединяване на Швеция и Финландия към алианса.

Във вторник членовете на НАТО подписаха протоколите за присъединяване, което Йенс Столтенберг определи като "исторически момент"

Това се случва след срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата седмица, на която лидерите на съюзниците се съгласиха да поканят Финландия и Швеция да се присъединят към алианса.

"Това е наистина исторически момент. За Финландия, за Швеция, за НАТО и за нашата обща сигурност", каза Столтенберг.

"Това е добър ден за Финландия и Швеция и добър ден за НАТО. С 32 държави около масата за преговори ще бъдем още по-силни, а народът ни - още по-сигурен, тъй като сме изправени пред най-голямата криза в сигурността от десетилетия насам", добави той.


Той заяви, че вратата на НАТО остава отворена за европейските демокрации, които са "готови и желаят да допринесат за нашата обща сигурност"

Финландия и Швеция прекратиха десетилетията си на неутралитет, когато подадоха молба за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, което срещна известна съпротива от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който ги обвини, че предоставят убежище на кюрдски "терористични организации"

Миналата седмица Турция се отказа от противопоставянето си, след като трите страни подписаха съвместен меморандум, в който се подчертава ангажиментът им да се подкрепят изцяло срещу заплахите за сигурността им.


Отговорът на Русия на евентуална база на НАТО във Финландия ще бъде очертан от военните, заяви във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков реагира на съобщения във финландски медии, според които кметът на град в близост до руската граница иска да увеличи западното военно присъствие там.

"Неведнъж сме обсъждали, че Министерството на отбраната] съществуват съответни планове и че се работи за гарантиране на нашата сигурност", каза Песков, запитан за коментарите. Той добави, че отношението на Русия към предстоящото присъединяване на Финландия към НАТО не се е променило.

Миналата седмица финландският телевизионен канал Yle цитира кмета на Лапеенранта Киммо Ярва, който казва, че градът му и целият регион биха могли да се възползват от приток на инвестиции, след като страната се присъедини към НАТО. Той заяви, че по-специално летището в града може да се използва за военни цели.

Лапеенранта, град с около 70 000 жители, се намира в региона Южна Карелия, на 20 км от руската граница.


Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин отбелязва, че Ярва греши, като смята, че съоръжение на НАТО в неговия град ще направи жителите му по-сигурни. Напротив, военната инфраструктура ще бъде основната цел в случай на потенциален конфликт, посочи той в публикация в социалните мрежи в понеделник.



Москва заяви, че двете страни са изложили на риск сигурността си, присъединявайки се към блока, който Русия смята за враждебен и обслужващ интересите на американската хегемония. В него се казва, че руската армия ще реагира адекватно на произтичащата от това промяна в баланса на силите в Балтийския регион.


(Kenzo Tribouillard/AFP/Getty Images)


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.07.2022 07:06

    Европа се закопава сама и върви към унищожение

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби