Заявената бройка от 70  дипломати за гонене се размнава с релния щат на руските мисии у нас

Свързани новини

29.06.2022 17:41

Излъга ли Нинова и за дипломатите? Общо решение на коалицията от 18 май, доказа Хр. Иванов

Видян 6177 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изгонването на 70 от общо 40 руски дипломати у нас направи минималните шансове да няма предсрочни избори направо нулеви.
“Стопираме всякакви преговори с Продължаваме Промяната (ПП) за съставяне на ново правителство”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ПГ на Левицата.


Причината за изявлението е обявеното изгонване на 70 руски дипломати. Соцлидерът поиска и свикване на съвета за национална сигурност от президента Румен Радев.


“Досега проявявахме толерантност. Ще се върнем на масата за преговори, ако ПП предложи друг кандидат за министър-председател. За пореден път Кирил Петков взема еднолични решения”, обяви Нинова.


Думите й обаче бяха авансово опровергани от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. „Петков не е взел еднолично решението за изгонването на 70-е служители на руското посолство. Въпросът е обсъждан още на 18 май на коалиционен съвет”, съобщи той в НС часове преди това.


Иванов направи коментара си в отговор на декларация по темата от водача на Възраждане Костадин Костадинов, който обяви, че  Петков е "национален предател.


ИТН не подкрепи премиера в оставка за решението България да отзове 70 руски дипломати. "Истината е, че това решение на Петков му хрумна, докато пътуваше във влака за Украйна, някъде там по гарите", коментира шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Nova.


Стъпката спрямо руските дипломати постави под удари Нинова, тъй като разгневи БСП. Съответно е и последвалото решение на Левицата за спиране на преговорите за нов кабинет също не се оказа изненада, а значи Петков сам предизвиква нови избори.


Същевременно заявената бройка от 70  дипломати за гонене се разминава с реалния им брой в руските мисии у нас. Справка до бившия шеф на НС Никола Минчев от 25 май сочи, че акредитираните лица към Посолството на Русия в България са само 32 в София и още 8 в консулствата в Русе и Варна. Всички останали служители са от технически персонал.



"Това не е решение на МС или на премиера. Процедурата е спазена изцяло от Министерството на външните работи", коментира шефът на кабинета Лена Бориславова. Според Епицентър обаче външният министър Теодора Генчовска не е подписала нотата, която беше връчена на руския посланик Елеонора Митрофанова. Близкият до Нинова сайт спестява част от фактите - министърът е в Мадрид, но има заместник, който е парафирал.




  Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни