Сирия призна независимостта на Донецката и Луганската народна република (съответно ДНР и ЛНР), които обявиха намерението си да се отцепят от Украйна през 2014 г. и бяха официално признати от Русия през февруари.

Свързани новини

29.06.2022 16:54

Сирия призна републиките в Донбас

Видян 1707 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сирия призна независимостта на Донецката и Луганската народна република (съответно ДНР и ЛНР), които обявиха намерението си да се отцепят от Украйна през 2014 г. и бяха официално признати от Русия през февруари.

Сирийската арабска информационна агенция (САНА) съобщи за това решение в сряда следобед, като се позова на източници от Министерството на външните работи в Дамаск.

"Като изразява обща воля и желание за установяване на отношения във всички области, Сирийската арабска република реши да признае независимостта и суверенитета както на Луганската народна република, така и на Донецката народна република", се казва в доклада.


Двете републики, които заедно съставляват региона Донбас, обявиха независимост от Украйна през 2014 г. , след като подкрепен от Запада преврат свали избрания президент Виктор ЯнуковичРусия призна тяхната независимост през февруари, два дни преди началото на военната офанзива на Москва в Украйна.

През септември 2015 г. , по искане на Дамаск, Русия започна военна операция в Сирия, която по това време беше обхваната от война с "Ислямска държава" (ИД, бивша ИДИЛ), както и с други терористични групировки. Кампанията на Москва в крайна сметка изиграва важна роля в подпомагането на законното правителство да възстанови мира в страната.


 През февруари 2022 г. сирийският президент Башар Асад заяви, че е готов да признае двете републики в Донбас. Хиляди сирийски доброволци участват във военната офанзива на Русия там.
Редица други държави, сред които Беларус, Никарагуа, Судан и Венецуела, не признаха републиките в Донбас, но обявиха подкрепата си за признаването от страна на Русия.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!