„Заплахите, че политическата криза ще попречи на България да получи първо плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, се разминаха с реалността. В последните дни представители на управляващото мнозинство упорито говорят за 22 закона, които чакат да бъдат приети като аргумент, че разпадането на мнозинството ще бъде фатално за парите. Всъщност очакваният законопроект за първото плащане по плана е само 1 и в петък бе пришпорено гласуван и на първо, и на второ четене без никакви спорове и дебати”

Свързани новини

27.06.2022 09:42

2,6 млрд.лв. аванс по Плана от ЕС ще дойдат и без кабинет

Видян 1932 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Заплахите, че политическата криза ще попречи на България да получи първо плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, се разминаха с реалността. В последните дни представители на управляващото мнозинство упорито говорят за 22 закона, които чакат да бъдат приети като аргумент, че разпадането на мнозинството ще бъде фатално за парите. Всъщност очакваният законопроект за първото плащане по плана е само 1 и в петък бе пришпорено гласуван и на първо, и на второ четене без никакви спорове и дебати”, съобщи Сега.


 



„Проектът за изменение на закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове бе внесен от кабинета на 2 юни, макар крайният срок за приемането му да е 30 юни”, продължава Сега, като още веднъж се доказва, че 6 месеца правителството се е занимавало с всичко друго, но не и с нужното, за да тръгне Планът за 12 млрд.лв., за което сега се опитва да вини опозицията. Напомняме, че за тази половин година наличният парламент успя да гласува само 1 нов закон и 4 бюджетни, които са текущи. А за актовете по Плана се сети едва, когато започна процесът по сваляне на правителството.


 


„Проектът бе гласуван и на първо, и на второ четене без никакъв коментар и с почти пълно единодушие (само един въздържал се), а забележки имаше от ГЕРБ само по един от параграфите за второ четене. Измененията в закона за управление на еврофондовете е една от реформите, обещани  от България в пакет с още 22 мерки”, пише още Сега. Заради тези 22 слабости в Плана на правителството, Брюксел ни върна документа.



„В края на май вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев обясни, че повечето мерки са изпълнени и остават да бъдат отметнати само 3 от тях. Междувременно в началото на юни администрацията навакса с част от закъснелите дейности, а сега парламентът премахва и последната пречка пред внасяне на искането за плащане по плана.



По него България очаква 1,3 млрд. евро за тази година. Сред по-големите схеми, които се очаква реално да стартират до края на годината, е програмата за саниране на жилищни сгради и няколко грантови схеми за подпомагане на предприятията. За тази година не се предвижда България да прави второ искане на средства по плана. Всяко искане е придружено от списък с промени и реформи, които България следва да е изпълнила към заявяване на съответната сума по него”, добавя Сега.


 


Напомняме, че противозаконно, финансовият министър Василев обясняваше, че 1,4 млрд.лв. от парите по Плана щели да отидат за вдигане на пенсии. Всъщност всеки лев по него се изплаща от Брюксел с ясна и точна обосновка по съвсем конкретен и одобрен проект.


 


Илиян Костадинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на