Петков каза, че служебно правителство може бързо да сключи сделка с "Газпром" и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната

Свързани новини

24.06.2022 11:33

Петков пред Гардиън: Кабинет на Радев бързо ще върне Газпром

Видян 2383 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Премиерът Кирил Петков признава индиректно в интервю за британското издание Гардиън, че България изнася оръжие за Украйна. Без да споменава думата "оръжие" той говори, че ако не е успее да сглоби нова коалиция, то това щяло да означавало, че "част от нашия износ [на помощи] за Полша ще бъде рязко намален".



Освен това той критикува президентът Румен Радев, че  бил "много категорично против" доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни. "Ние бяхме много категорични за това", казва Петков пред британското издание.




Именно изнасянето на българско оръжие за Украйна през Полша и Чехия бе една от тезите, които разви бивш шеф на Кинтекс преди време. Отделно и "Ню Йорк таймс" разказа история за износ на българско оръжие през американска фирма и отново през Полша.


 

Петков каза, че служебно правителство може бързо да сключи сделка с "Газпром" и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната."

Това разказва британският журналист Андрю Рот за интервюто си с премиера, публикувано днес в лондонското издание "Гардиън". Разговорът е воден преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда, пише "Дневник".



"Ако Петков не може да създаде нова коалиция, той се опасява от "драстична промяна" в подкрепата на България за Украйна", продължава Рот.




"Страхувам се, че ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ [на помощ] за Полша ще бъде рязко намален. (...) Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в много повече в увъртане, отколкото в силен глас срещу Русия", е цитиран Петков.




Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна, допълва авторът в "Гардиън".




Разминаването по отношение на войната са го противопоставили




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще