16.06.2022 16:06

Втората инстанция потвърди доживотните присъди за атентата в Сарафово

Видян 4612 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил доживотните присъди без право на замяна на двамата ливанци, обвинени и съдени задочно за атентата на летище Сарафово от 2012 г., съобщава Сега. Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан се издирват от Интерпол, затова и процесът тече в тяхно отсъствие.




Решението на втората инстанция е от 13 април, срещу решението са депозирани жалби и процесът ще бъде решен окончателно от Върховния касационен съд.



Прекият извършител на атентата - алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, загина при взрива на 18 юли 2012 г., причинявайки смъртта на петима израелски граждани и българския шофьор на автобуса Мустафа Кьосев. При атентата бяха ранени 38 души.




Обвинителният акт бе внесен в съда през лятото на 2016 г., a магистратите направиха неколкократни, но безуспешни опити да започнат процеса. Причината делото да не може да тръгне в продължение на месеци бе нередовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани или отсъствие на някои от защитниците.
По делото са конституирани над 100 пострадали и близки на пострадали от атентата. Те депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 млн. лв.



Съдът уважи повечето от исковете за неимуществените вреди и отхвърли исковете за имуществените. Призовани и разпитани по случая бяха 145 свидетели, като около 40 от тях са полицаи и около 50 - експерти.




Главният прокурор Иван Гешев обяви, че "за никого не е тайна, че зад този терористичен акт стои като логистика и финансиране Хизбула и че тримата атентатори са били част от военното крило на Хизбула. В делото обаче няма доказателства за връзката им с военното крило на Хизбула, макар че за връзка с организацията говориха през годините много бивши и настоящи експерти по национална сигурност, министри и посланици.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 16.06.2022 19:03

    Лидера на Хизбулла вече си го е преместил ..................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и