Свързани новини

17.06.2009 17:55

Кризата удари и дрогата

Видян 8956 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната финансова криза не подмина и пазара на наркотици у нас. Все по-често дрогата може да се намери на по-ниска цена, макар и с негарантирано качество. Доза нискокачествен наркотик в София може да се намира за 10 лв. (така наречената десятка). Това е амфетамин на прах в него обаче често се стрива и тебешир, за да се увеличи грамажа. „Фирменото“ се намира за 20 лв. Това е обозначението, когато се предлага контролирана дрога от криминална организация, докато десятките се продават от шанаджии. Те предлагат дрога без покровители и подбиват пазара на босовете в този бизнес. Тяхната цел е да привлекат клиентела с по-ниските си цени. Затова пък често стават обект на наказателни акции от бригадите на „бизнесмена“ контролиращ този регион. Най-честите наказания са рязане на уши и чупене на крайници. Групировката, която владее пазара на кокаин в София, е застрашена от навлизането на безконтролни количества, които  пречат на продажбата на дрогата опакована в специално отпечатани листчета с надпис "Оригинал" и „Vip“. Един грам кокаин без посредници е с 40 лева по-евтин от другия, който върви по 120 лева. Кокаинът премахва чувството на умора и предизвиква силна възбуда и еуфория. Човек, който употребява кокаин системно, загубва апетит, телесна маса и така уврежда физическо си състояние. Имунитетът отслабва и рискът от заразяване с различни вируси се увеличава.
Независимо от риска от зараза със СПИН и други инфекциозни болести, поради използване на вече употребявани игли, хероиново зависимите най-често се инжектират. През последните години употребата на хероин чрез смъркане и пушене на фолио става все по-популярна. На човек, който злоупотребява с хероин, му трябват между 30 и 60 лева на ден. Злоупотребяващите с хероин у нас са около 30 хиляди души.
40 000 души пък употребяват всеки ден марихуана, докато 150 000 признават, че са опитвали от нея. Твърдите наркотици като хероинът пък все повече отстъпват пред навлизането на синтетичните дроги и марихуаната.
Всеки трети ученик на възраст от 14 до 18 години признава, че в компания на по-големи батковци, е пробвал джойнт или Мери Джейн, както са по-известни зелените цигари сред тийнейджърите. Популярността на този вид дрога се дължи на факта, че към нея няма физическо пристрастяване, лесно се намира и цената й никак не е висока. Освен това риск да умреш от некачествена трева не съществува.
В момента грам марихуана в София се търгува на цени от 5 до 10 лева, в зависимост от качеството. От един грам пък се свиват 2-3 цигари.


Кокаинът е наркотик под формата на бял, кристалообразен прах. Той се извлича от растението кока, което расте в Южна Америка. Латинското наименование на растението е  Erythroxylon Coca. На улицата се използват много други имена за кокаина. Най-популярното е просто кока. Концентрацията на активната съставка в листата на коката варира от 0.5% до 1 на сто.


„Спийд“ и „амфети“ са уличните имена на стимулантите. Те са химически вещества, които имат възбуждащ ефект върху централната нервна система. Най-разпространените са (декс)амфетамин и метамфетамин. Амфетамините се различават по силата и продължителността на своите ефекти. Метамфетаминът е по-силен от амфетамина и действа по-дълго.
Един от ефектите на амфетамините и метамфетамините е, че умората вече не се усеща. Апетитът намалява. Повишава се кръвното налягане и се величава се сърдечната честота.  Амфетамините и метамфетамините може да имат и други ефекти. Употребяващият може да стане раздразнителен, неспокоен и тревожен – най-вече, когато ефектите започнат да отслабват. Когато веществото се премахне напълно, апетитът се връща. Употребата на хероин буквално забавя дишането и сърдечната честота на човека. Телесната температура леко спада. Зениците се свиват много. Сексуалният нагон може да се намали. В началото употребяващият може да повръща, да има главоболие, разсеяност, гадене и сърбеж.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат