14.06.2022 17:06

Антикорупционният фонд праща казуса с подкупа за Капитан Андреево на Кьовеши

Видян 4858 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антикорупционният фонд изпраща на Европейската прокуратура данните за проблемите с фитосанитарния контрол на граничния контролен пункт Капитан Андреево заради съмнения за увреден финансов интерес на Европейския съюз.


Това се съобщава в съобщение на организацията, като повод за сигнала е появилият се аудиозапис с транскрипция, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна облага на ръководителя на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов.


"Сигнализираме Европейската прокуратура и се надяваме на бърза реакция, с която да бъдат защитени интересите на българските и европейските граждани," заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.


Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на Капитан Андреево - Евролаб 2011. Срещу това му е предложена една „папчица с купюри от пари”, който той отказва да вземе.


Според Даскалов срещата, която е била през януари, е била с ректора на Университета по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив проф. Пламен Моллов, който и му е подал папката.


Според АКФ създаденият порядък за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз при пункта Капитан Андреево "е възможно да е довел не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и да е използван за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени, от което могат да бъдат увредени финансовите интереси на Съюза".


На 12 юни в интервю за Би Ти Ви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че служители на въпросното търговско дружество са обработвали товарните автомобили на граничния пункт в отсъствие на митничарите преди митницата.


От АКФ изказват съмнение, че предвид изнесените данни за предлагане на имотна облага на високопоставено длъжностно лице с цел безпрепятственото продължаване на действащия режим за фитосанитарен контрол, може да се направи предположението, че и установяването и поддържането му вероятно е ставало по същия начин.


Прокуратурата на Република България вече обяви, че е образувала разследване за подкуп на длъжностно лице по повод на изнесената информация за потенциално корупционно поведение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от