14.06.2022 10:06

1 закон за 6 месеца от този парламент

Видян 2414 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


22 трябва да променим само по Плана на ЕС, отделно - за еврото

От първото заседание на 47-о НС на 03.12.2021г. и до днес управляващата коалиция, която няма за 6 месеца дори програма, не свърши почти никаква законодателна дейност.  “Докато Продължаващите промяната бяха мнозинство, те приеха общо 5 закона, като 4 от тях са бюджетни”, отчете официалните данни на страницата си във Фейсбук ексшефът на парламента бивш депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.



“40 текста са за изменение, допълнение или и двете на действащи уредби, от които 14 ратификации, 5 данъчни”, изброи той.



“Според различни представители на управляващите има необходимост от прокарването на между 20 и 22 закона само във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост”, посочи Главчев.



"Ние вече губим пари от Фонда за справедлив преход (ФСП), поне половината за т.г., а те са над 150 млн.  (?)”, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. “Вече губим пари от липсата на начало на Плана за възстановяване. Ако това се забави, тези средства, които биха идвали по тези две направления, са всъщност милиарди и това са пари, които ще бъдат пропуснати за българската икономика и българските граждани", констатира той проблем на собствения си кабинет.



Всички тези необходими поравки трябваше да бъдат направени от правителството, но понякаква причина това не се случи. От самите управляващи няма официална информация колко закона точно трябва да бъдат променени във връзка с Плана. Напомняме, че още преди 1 г. и 1 месец, за 4 месеца, когато Кирил Петков и Асен Василев бяха служебни министри, те знаеха какви са изискванията на ЕК. Не става ясно защо в рамките на последните 6 месеца, вече като премиер и вице така и не предприеха  необходимите промени, а през това време Планът бе врърнат с 22 забележки и искане за поправки от Брюксел.



“България вече губи пари от Европа”, изтъкна вицепремиерът и даде пример с липсата на решение за енергийния преход във въглищните региони. Напомняме също, че ФСП преход вече трябва да стартира до септември т.г., но за него няма готова законодателна рамка. Целта му е да осигурява алтернативна заетост и диверсификация в регионите след извеждане от експлоатация и намаляване на работата на ТЕЦ-вете.



Не е ясно и колко закона трябва да бъдат промени и във връзка с приемането на еврото у нас. В плана на кабинета за минаване към общата европейска валута, който не е обсъждан с никого – няма такава информация. Не ясно дори кой би могъл да я даде и кога би могла за започне съответната процедура. И тези плашат с хаос без тях.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 българска трагедия 14.06.2022 11:36

    Толкова неграмотен, нефелен, алчен и корумпиран сбирщок от случайници в НС до сега не е имало. Но си увеличават на 2 пъти и без това незаслужено и цинично високи заплати за бълг.стандарт, за народеца нищо но от сърце. Хем нищо не правят, хем получават за нищоправене, даже и вреди огромни заплати, бонуси и облаги, това е абсурд...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни