Американският служител също така заяви, че е обсъдил въпроса със сръбския лидер, като добави, че администрацията на Байдън вярва, че Вучич "ще бъде внимателен и няма да разчита единствено на Русия"

Свързани новини

11.06.2022 07:55

САЩ искат Сърбия да се откаже от руския газ

Видян 8797 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ се надяват, че Сърбия няма да удължи газовия си договор с Русия за още едно десетилетие, твърди Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент на САЩ, цитиран от ТАСС.




Според информацията Белият дом планира да предложи на балканската страна алтернативен източник на газови доставки в близко бъдеще.




Хохщайн заяви, че сръбският президент Александър Вучич е запознат с позицията на Вашингтон по въпроса, като подчерта, че САЩ ще подкрепят стремежа на страната да се присъедини към ЕС, ако Белград предприеме необходимите стъпки.




Американският служител също така заяви, че е обсъдил въпроса със сръбския лидер, като добави, че администрацията на Байдън вярва, че Вучич "ще бъде внимателен и няма да разчита единствено на Русия".


 


Според Хохщайн САЩ в момента работят в региона за разработване на алтернативна инфраструктура за доставки на газ, включително терминали за втечнен природен газ в Албания и Гърция.




Той предупреди сръбското правителство да не взема прибързани решения, като заяви, че САЩ ще предложат алтернативен източник само след няколко месеца.




В края на май по време на телефонни разговори с руския президент Владимир Путин Вучич договори нов тригодишен газов договор с Москва. Предишното споразумение, което беше постигнато през ноември и позволяваше на страната да купува руски газ за 270 долара на кубичен метър, изтече на 31 май.




Сърбия внася почти целия си газ от Русия, въпреки че вътрешният й добив покрива около 15% от нуждите й. Въпреки нарастващия натиск от страна на Брюксел сръбското правителство отказа да се присъедини към свързаните с Украйна санкции срещу Русия, като вместо това предпочете да поддържа връзки с Москва.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 11.06.2022 23:49

    2200 души от испанския елит са си купили фалшив ковид сертификат 2,200 Elite, Including Big Pharma CEO, Top Doctors, Movie Stars, Caught Buying FAKE Vax Certificates in SpainAs we reported last year,

  • 002 самозабравили се наглеци 11.06.2022 23:06

    Да им предоставят безплатен американски газ и тогава да си поставят условията

  • 001 Вучич 11.06.2022 08:16

    Сърбия НИКОГА няма да се откаже от връзките си с Русия, ТЯ ДА НЕ Е БУЛГАРИСТАН !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни