Свързани новини

17.06.2009 14:45

Запетайките измъчиха зрелостниците на матурата

Видян 1736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-ниска успеваемост зрелостниците са имали на въпросите свързани с пунктуацията. Това сочат резултатите от матурата по български език и литература, които Евгения Костадинова директор дирекция „Политики в общото образование“ в МОН посочи на пресконференция, предаде БГНЕС.


Най-труден за зрелостниците е бил 10-ти въпрос, чийто верен отговор са посочили едва 20 % от тях. Малка част от младежите са отговорили вярно и на 18 и 32 въпрос. Видимо затруднени зрелостниците са били от въпроса за лексикалното повторение свързващи първи и втори абзац от текст. Резултатите показват и ниска успеваемост на литературния въпрос за романа на Иван Вазов „Под игото“. „Любимият роман на българите не е четен от една голяма част от българите“, коментира Даниел Вълчев.
Най-уверени са младежите при отговора на въпроси за правописната и лексикалната норма, както и при извличането на информация от текст. На най-трудните въпроси за пунктуацията обаче са отговорили едва 36.78% от дванадесетокласниците. 44 зрелостници не са могли да дадат нито един верен отговор на затворен въпрос, а 760 на отворен. Най-добре са се представили учениците от София, а най-слаби резултати имат тези от Разград и Търговище. Сред училищата лидери са профилираните гимназии със средна оценка 5.31. Следват училищата по изкуствата с 4.75, СОУ с 4.27 и последни са професионалните гимназии с резултат под 4.
Да вземат участие в анализа на резултатите от държавния зрелостен изпит по Български език бяха поканени и преподаватели по БЕЛ от училища и университети, както и от Института по Български език и литература към БАН. Според някои от тях задължително трябва да бъдат прецизирани критериите за оценка на 41 въпрос от матурата за съставяне на текст. Други са на мнение, че не бива да се омаловажава тестовата част на изпита.
Според представителите на Българската академия на науките контролът по държавните зрелостни изпити трябва да остане в ръцете на държавата, но самото съставяне на матурата да се прави отвън. Според гимназиален учител, трябва да се мисли за създаването на специален наказващ механизъм при явно преписване, например, когато две или повече писмени работи имат еднакъв увод.
Министър Даниел Вълчев възприе идеята през лятото да се направи анкета сред учителите по български език и литература за мненията им за държавния зрелостен изпит. Тепърва предстои обсъждането на въпроса с текстовата част на матурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец