Ken Cedeno/UPI |

Свързани новини

09.06.2022 14:12

ООН предупреждава за глобална продоволствена катастрофа

Видян 1498 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според доклад на ООН до 181 млн. души в 41 държави могат да бъдат засегнати от сериозен недостиг на храна през тази година поради конфликта в Украйна и неговото въздействие върху износа на зърно и торове.




"Храната никога не трябва да бъде лукс, тя е основно човешко право. И все пак тази криза може бързо да се превърне в продоволствена катастрофа от световен мащаб", предупреждава докладът на Групата за реакция при кризи в областта на храните, енергетиката и финансите, публикуван в сряда.




Според ООН ситуацията може да се влоши и след 2022 г. , като се очаква през 2023 г. още 19 милиона души в света да се сблъскат с хронично недохранване, ако износът на храни от Русия и Украйна продължи да намалява.


 


"Тазгодишната продоволствена криза е свързана с липсата на достъп. Следващата година може да бъде свързана с липсата на храна", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, като добави, че броят на хората, които изпитват сериозна продоволствена несигурност, се е удвоил през последните две години.


 


Гутериш участва в преговорите за възобновяване на доставките на зърно от украинското пристанище Одеса. ООН, Русия и Турция си сътрудничат и за осигуряване на безпрепятствен достъп до световните пазари на руски храни и торове.




Украинското правителство и западните лидери неведнъж са обвинявали Русия, че възпрепятства износа на зърно, като блокира украинските черноморски пристанища. Москва отхвърли тези твърдения, като заяви, че е готова да осигури безопасно преминаване на корабите, превозващи зърно. Кремъл настоява, че смущенията се дължат на минирането на бреговата линия от украинските военни.




Киев също така обвини руските военни, че са "откраднали" запасите му от пшеница в хода на продължаващия конфликт. По-рано тази седмица ООН заяви, че не е в състояние да провери тези твърдения, като добави, че нито службата на генералния секретар на ООН, нито Световната продоволствена програма на ООН (СПП) разполагат с достоверна информация по въпроса.


 


В сряда вечерта руското министерство на отбраната обвини украинските "бойци от националистическите батальони", че при бягството си от руските сили умишлено са подпалили голяма зърнохранилище в морското пристанище на Мариупол. Съобщава се, че пожарът е унищожил повече от 50 хил. тона зърно.


 


 Снимка: Ken Cedeno/UPI |


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 09.06.2022 22:00

    По темата: ООН много добре знаят, че продоволствената криза е планирана. При сашките изгоряха 25 (двадесет и пет) завода за хранителни продукти. Ако бяха 2-3, човек да каже, че е случайност, но 25 ??? Войната в Украйна като причина за хранителната криза може да бъде обяснение само за ретардите.

  • 001 Anonimen 09.06.2022 21:54

    Гугл.бг, наврете си рекламите отзад. Исках сайтовете да печелят, но другата седмица си мятам Адгарда.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху