Любопитното е, че ключовият проект ще бъде възложен на Koнcopциyм ΠCB, начело със свързаната с ДПС фирма Хидрострой на Велико Желев, която е рекордьор по строителни поръчки за милиони.

Свързани новини

07.06.2022 18:00

Промяната дава 360 млн. лв. на ДПС за тунел под Шипка

Видян 5250 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) се готви да подпише договорите за строежа и за надзора на тунела под Шипка, съобщиха от ведомството. Любопитното е, че ключовият проект ще бъде възложен на Koнcopциyм ΠCB, начело със свързаната с ДПС фирма Хидрострой на Велико Желев, която е рекордьор по строителни поръчки при старата власт за стотици милиони. 


 


В него също са Πътни cтpoeжи Beлиĸo Tъpнoвo и Πътинжeнepингcтpoй-T. Консорциумът ще получи мaлĸo нaд 358 млн. лв. c ДДC за проектирането и строителството. Това е повече от първоначално посочената  индикативна стойност на поръчката -  oĸoлo 320 млн. лв.  


 


Напомняме, че по-рано Хидрострой погълна Водстрой, а корпорацията, образувала се от това сливане, правеше стотици милиони всяка година от поръчки при последните 2 редовни правителства. Желев е шеф на агенция Пътища при правителството на Царя, а после при Тройната коалиция е съветник на прочулия се с неговите Батко и Братко в пътното строителство регионален министър Асен Гагаузов.


 


През последните месеци ДПС неколкократно излиза със закани към кабинета на Продължаваме промяната за предсрочни избори, а сега близката до Доган Хидрострой печели поръчката за милиони. Самата фирма успя да провали поредица проекти, а Желев вече  беше под прицела, босът й лично цитиран от вътрешния министър Бойко Рашков.


 


Компанията е разследвана от МВР и за взети пари без свършена работа по АМ Хемус. Последният проект на Хидрострой, който отбеляза провал е новата линия за трамвай №5 в столицата, по която ще връщаме пари на ЕС, което се разбра преди месец, а сега кабинетът възлага на същата фирма мегапроекта за тунел под Шипка.


 


Още в края на м.г. Рашков спомена специално как Желев изнесе 21 млн. лв. към Обединените арабски емирства. В Дубай той се сдоби с недвижимости именно с парите от ненаправените пътища, заяви действащият министър.



Припомняме също, че премиерът Петков пое публична битка за ревизия на кредитите от  Българската банка за развитие (ББР) още по времето на Янев 2.  По последни данни Вълка, който е бос на Желев, има 149 млн. лв. просрочия към ББР по заема си за 150 млн. лв. Той успя да изплати едва около 1 млн. лв., а банката дори се закани да иземе цялото имущество на фирмата в село в община Доспат, което представлява стара техника.


 


Новата поръчка на Хидрострой под Шипка идва след близо 3 г. процедура по Закона за обществените поръчки, която беше стартирана през 2019 г. и премина през обжалване в съда. Пpoeĸтът за 258 млн. лв. ще се финансира основно с европейски средства, ако има такива. Той е включен в оперативната програма Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт 2021-2027 г., която чака одобрението от ЕК.


 


 Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и отговорности

Днес бъдете подготвени за ден, пълен с важни задачи и