Германският канцлер Олаф Шолц пристига в Нигер на 23 май: "Правим каквото можем. " Снимка: Michael Kappeler / dpa

Свързани новини

06.06.2022 15:08

Германия не вярва на Зеленский: Der Spiegel

Видян 2288 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия се колебае дали да изпрати танкове в Украйна, за да противодейства на руските сили, поради "исторически причини", съобщават правителствени източници пред списание Der Spiegel.


Според неназованите служители в правителството на канцлера Олаф Шолц има опасения, че Киев може да стане прекалено самоуверен, ако постигне поредица от победи, и да предприеме нахлуване на руска територия.


Подобно развитие на събитията "би означавало, че германските танкове отново ще се намират в Русия", пише Der Spiegel в петък, като очевидно прави препратка към нахлуването на нацистка Германия в Съветския съюз през 1941 г.

 
 
Опасенията, че германско оръжие може да бъде изпратено в Русия, "подчертават известно недоверие в Берлин към украинския президент Владимир Зеленский. И това също е причина отбранителната индустрия в Германия да не получи разрешение да доставя бойни танкове", се твърди в доклада.
 


Досега танкове са доставени на киевското правителство само от Полша и Чешката република, но не и от големи износители на оръжие като САЩ, Обединеното кралство и Франция.Това е така,защото западната техника изисква време за усвояване.

 
 
Въпреки че ембаргото върху танковете никога не е било обсъждано на ниво НАТО, между Вашингтон, Лондон и Париж е постигнато неофициално споразумение по въпроса, твърдят източниците, а Германия никога не би могла да бъде първата страна, която да достави танкове на Украйна по "исторически причини".
 
 
 
Докладът на Der Spiegel цитира политици и анализатори, които обвиняват Шолц, че твърде бавно помага на Украйна с оръжия за борба с Русия. Авторите се позовават и на слухове, че канцлерът е бил принуден да направи всички отстъпки, които е направил досега по отношение на военната помощ, но след това все пак е забавил доставките.


От края на февруари, когато започна войната  в Украйна, Берлин снабдява Киев само с по-леки оръжия, а размерът на доставките намалява с времето, като Welt am Sonntag съобщава, че само две германски пратки са пристигнали в Украйна между 30 март и 26 май.

 
 
Доставките на тежки оръжия, включително 30 зенитни машини Gepard, седем самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 и четири ракетни системи за многократно изстрелване MARS II, бяха обявени от Берлин, но все още не са осъществени.


Миналата седмица Шолц заяви, че Германия ще изпрати на киевското правителство и едно от най-модерните си оръжия - системите за противовъздушна отбрана IRIS-T. Въпреки това Министерството на отбраната заяви, че не разполага с посочения хардуер на склад и че въпросите трябва да се отправят към производителите. Според съобщения в медиите Украйна може да се надява да получи системите едва през ноември.

 
 
 
 Според Der Spiegel това може да се окаже твърде късно, тъй като според изтекли оценки на германското разузнаване руските войски могат да поставят под свой контрол целия Донбас до август.Разбира се,цената която ще плати Русия е огромна.
 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.06.2022 09:24

    А,на КОГО вярва?!

  • 001 Anonimen 06.06.2022 16:14

    Der Spiegel що не каже, че Германия има само 50 танка и затова не могат да изпратят нищо никому.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.