Докладът предоставя подробен и фактически отчет за състоянието на религиозната свобода в 200 държави и територии и документира данни за нарушения и злоупотреби, извършени от правителства, недържавни структури и отделни лица

Свързани новини

03.06.2022 12:30

Има откази за строеж и ремонт на джамии у нас: US доклад

Видян 2227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На сайта на Държавния департамент е публикуван Годишният доклад до Конгреса на САЩ за религиозната свобода по света – "Международният доклад за религиозната свобода".




Той описва статута на религиозната свобода във всяка отделна страна и обхваща правителствени политики, нарушаващи религиозните вярвания и практики на групи, религиозни вероизповедания и лица, както и политиките на САЩ за насърчаване на религиозната свобода по света.




Докладът предоставя подробен и фактически отчет за състоянието на религиозната свобода в 200 държави и територии и документира данни за нарушения и злоупотреби, извършени от правителства, недържавни структури и отделни лица.




В раздела за религиозните свободи в България през 2021 г. се посочва, че мюсюлмански лидери отново са казали, че няколко български общини са отказали разрешение за изграждане на нови или ремонт на съществуващи религиозни обекти – джамии.




Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери са сигнализирали, че властите в София, Стара Загора и Гоце Делчев, продължават да отхвърлят, според тях, с непрозрачни мотиви, исканията им за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи религиозни обекти.




От Главното мюфтийство са заявили, че продължават да търсят начини за юридическото му признаване за наследник на всички мюсюлмански религиозни общности отпреди 1949 г. с цел връщане на приблизително 30 имота, включително осем джамии, две училища, две бани и гробище, заграбено от бившата комунистическа власт.




Освен това, според неправителствени организации сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения продължават да бъдат широко достъпни в туристическите зони в цялата страна и местните власти в малко от тези места са реагирали на оплакванията.




В доклада пише, че антисемитската реторика е продължила да се появява редовно в онлайн коментари и в сайтове в социалните мрежи, както и в статии в електронни и традиционни български медии. На обществени места са се появили антисемитски графити, включително свастики и обиди.




Еврейската неправителствена организация "Шалом" е съобщила за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията от Covid-19, както и за вандалски актове срещу еврейски гробища и паметници. Стикери с нацистки символи пък са се появили в превозните средства на градския транспорт в София, както и в ски лифтовете в Банско.




Главното мюфтийство цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански имоти, като свастика на джамия в Пловдив през януари м.г. и непристойни изображения, изрисувани със спрей върху джамия в Казанлък.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и