Той добави, че санкциите на ЕС в сегашния им вид "няма да бъдат ефективни дори срещу Сърбия" и че единственото, което може да се случи, са по-високи цени за гражданите на страните от ЕС.

Свързани новини

01.06.2022 09:23

Антируските санкции не дават резултат: Хърватия

Видян 1757 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Санкциите не дават резултат. Русия не ги усеща, рублата не се е сринала. Гражданите на ЕС ще плащат цената, [руският президент Владимир] Путин ще се усмихва доволно, а петролът и газът ще отидат другаде, защото търсенето е голямо", каза хърватският президент Зоран Миланович в Загреб, коментирайки последните допълнения към антируското ембарго от страна на ЕС.



Той нарече обяснението на ЕС за частичното петролно и газово ембарго "обидно" и заяви, че Хърватия има слабо влияние в блока, за разлика от съседна Унгария.


 


Той добави, че санкциите на ЕС в сегашния им вид "няма да бъдат ефективни дори срещу Сърбия" и че единственото, което може да се случи, са по-високи цени за гражданите на страните от ЕС.




Във вторник лидерите на ЕС се споразумяха за нов пакет от санкции, с които се забранява вносът на всички видове руски петрол, доставян с кораби, но не и по тръбопроводи, и се спряха на забраната на руския природен газ.




"Ключовият играч е Унгария", каза Миланович, като посочи, че Будапеща е отговорна за освобождаването на газопровода. Причините, които ЕС изтъква, за да не наложи ембарго на руския газ, са "обида за здравия разум", добави той.


 


 


Междувременно италианският министър-председател Марио Драги заяви, че западните санкции ще имат "максимално въздействие" върху руската икономика "от това лято нататък".




След срещата на лидерите на ЕС в Брюксел във вторник Драги заяви, че петролното ембарго ще се отрази на международната търговия "в продължение на много години, ако не и завинаги".




Брюксел не се интересува от мнението на Хърватия, защото тя не си прави труда да задава въпроси, оплаква се Миланович и твърди, че Загреб дори не може да признае собствените си интереси, а когато ги признае, не си прави труда да ги отстоява.


 


През април хърватският президент заяви, че ако САЩ и ЕС не гарантират правата на хърватите в съседна Босна и Херцеговина, Загреб ще блокира кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия. Въпреки това националистическата партия HDZ, която има парламентарно мнозинство, изключва подобно действие. Вместо това Турция спря кандидатурата на две скандинавски държави за членство в НАТО, като се позова на предполагаемата им подкрепа за кюрдските бойци.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.