Италианският вестник Corriere della Sera публикува в четвъртък репортаж, в който се твърди, че между Киев и ЕС има нарастващ разрив по отношение на отговора на блока на руската военна офанзива в Украйна

Свързани новини

28.05.2022 07:05

Джонсън предлага Украйна да се присъедини към нов алианс: Corriere della Sera

Видян 10678 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съобщава се, че министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън е предложил на Украйна да се присъедини към нов алианс, за който се предполага, че Лондон се стреми да създаде структура, паралелна на ЕС.




Италианският вестник Corriere della Sera публикува в четвъртък репортаж, в който се твърди, че между Киев и ЕС има нарастващ разрив по отношение на отговора на блока на руската военна офанзива в Украйна.




Оценката на изданието за отношенията между Киев и Брюксел очевидно се дължи на честите критики, отправяни от високопоставени украински служители към някои държави - членки на ЕС, за размера и степента на военната подкрепа, която са готови да предоставят на Киев, както и за неспособността на блока да наложи досега ембарго върху вноса на руски енергийни продукти.


 


 


Според Corriere della Sera, който се позовава на запознати с преговорите, Лондон работи активно за създаването на "Европейска общност на нациите" вече повече от месец. Съобщава се, че Джонсън се опитва да лансира алтернатива на ЕС, която да включва Обединеното кралство, Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва и евентуално Турция.



Според съобщенията новият алианс ще приветства държави, които ценят своя суверенитет, привърженици са на икономическия либерализъм и са решени да отблъснат "военната заплаха от Москва".




Групата вероятно ще включва политически, икономически и военни измерения.


 


 


Източници на изданието съобщиха, че Джонсън е представил тази концепция за първи път на украинския президент Владимир Зеленский по време на изненадващото си посещение в Киев на 9 април. Оттогава насам Обединеното кралство, както се съобщава, неотклонно ухажва Украйна.




Украинското правителство досега нито е отказало, нито е приело предложението, се казва в доклада.



Вестникът предполага, че Зеленский очаква резултатите от срещата на върха на ЕС на 23 юни, на която се очаква държавите членки да решат дали да предоставят на Украйна статут на страна кандидатка, което би проправило пътя към преговори за присъединяване.


 


 


Според изданието е възможно слуховете за плановете на Лондон да отблъсне Киев от ЕС да имат за цел да окажат допълнителен натиск върху лидерите на държавите членки преди срещата им следващия месец.


 


Въпреки че единодушно осъждат военната кампания на Русия в Украйна, отделните държави членки предлагат на Киев различна степен на военна подкрепа. Въпреки че далеч не са най-богатите членки на блока, Полша и балтийските държави са твърдо начело по отношение на приноса към отбраната на Украйна, докато мощни държави като Франция и Германия досега са запазили даренията си относително скромни.


 


 Снимка: Ройтерс


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 29.05.2022 00:25

    Бай дъ уей, французите наричат това плашило Квазимодо Джонсън.

  • 003 Anonimen 29.05.2022 00:20

    изненадващото си посещение в Киев на 9 април. Оттогава насам Обединеното кралство, както се съобщава, неотклонно ухажва Украйна. Айде бе, разединеното кралство ухажва укитата от 2014 и before, но най вече след 2016. Стара вражда рЪжда не хваща, бритките и рашките имат то-О-лкова стари ИМПЕРСКИ вражди, направо stainless steel,и накрая печелят китайците... за справка, Тибет ... и още.

  • 002 Anonimen 28.05.2022 10:31

    Не г-н Джонсън,може да има ЕС само на икономическа основа,нито на военна,нито на политическа.Това е самата картинка и тя ще се развие в бъдеще време.

  • 001 ПЕНСИОНЕР 28.05.2022 09:20

    Най-големите умиротворители,БАЙГЪН и БЛОНДИНКОВ говорят само за оръжие.Да го раздрънкат в техните държави.Умиротворители,откъдето и да ги погледнеш.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху