Унгария е сред няколкото държави членки на ЕС, които блокират приемането на шестия кръг от санкции срещу Москва, като ябълката на раздора е ембаргото върху вноса на руски петрол

Свързани новини

27.05.2022 12:00

В Унгария, който е с чуждестранна регистрация ще плаща по-скъп бензин

Видян 3367 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Будапеща обяви, че шофьорите с чуждестранни регистрационни номера вече не могат да купуват бензин в Унгария на най-ниските цени в ЕС, определени от правителството. Началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан заяви, че целта на мярката е да се спрат "бензиновите туристи", които злоупотребяват с доставките на гориво в Унгария.




По време на редовния брифинг за медиите Гергели Гуляс заяви пред журналисти, че "чуждестранните купувачи се възползват от факта, че Унгария е в състояние да поддържа цени на бензина от 480 форинта (1,22 евро) за литър, докато в други части на Европа те са 700-900 форинта".




Според служителя "злоупотребата" с ниските цени на газа от страна на туристите, използващи гориво, се е превърнала в реален проблем напоследък, който застрашава доставките в страната му.



Решението означава, че водачите на моторни превозни средства с чуждестранни регистрационни номера вече трябва да плащат по-високи пазарни цени на унгарските бензиностанции.


 


Правителството на Виктор Орбан първоначално въведе тавана на цените на газа на 15 ноември 2021 г. на фона на ускоряващата се инфлация. Оттогава Будапеща неколкократно е удължавала срока на действие на схемата, като последното удължаване е от края на април.




Наред с газта, подобни ограничения на цените бяха въведени и в Унгария за някои основни продукти като брашно и захар.


 


 


Освен обявяването на новата тарифа за бензиностанциите, Гуляс се спря и на икономическите последици от продължаващия конфликт в Украйна, като предупреди, че светът вероятно е на ръба на нова икономическа криза. Служителят отбеляза, че Унгария вече понася част от тежестта, като посочи сред последиците повишаването на цените на горивата.




Гуляш разкритикува санкциите, наложени на Русия от ЕС, като заяви, че наказателните мерки имат обратен ефект и вредят и на унгарците.




Мартон Наги, министър на икономическото развитие на Унгария, заяви, че при сегашните обстоятелства основната цел на Будапеща е да изгради устойчива икономика, като същевременно държи под контрол бюджета и държавния дълг.


 


 Унгария е сред няколкото държави членки на ЕС, които блокират приемането на шестия кръг от санкции срещу Москва, като ябълката на раздора е ембаргото върху вноса на руски петрол. Будапеща настоява, че не може да се откаже от руската енергия за една нощ - сценарий, който според унгарските служители би нанесъл тежък удар върху икономиката на страната - и според съобщенията настоява Брюксел да поеме сметката за скъпоструващия преход към алтернативни източници.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни