По-рано във вторник унгарският парламент прие конституционна поправка, която дава на министър-председателя правомощия да обявява извънредно положение, ако в съседна държава има война или хуманитарно бедствие, в допълнение към съществуващите категории кризи

Свързани новини

25.05.2022 09:24

Унгария обяви извънредно положение

Видян 2573 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви извънредно положение във вторник, позовавайки се на конфликта в Украйна, само няколко часа след като парламентът одобри мярката като начин Будапеща да реагира на кризисни ситуации.




Орбан обяви извънредното положение във видеообръщение на страницата си във Facebook. Извънредният режим влиза в сила в полунощ, а първите мерки ще бъдат оповестени в сряда.




"За да защити интересите на Унгария в областта на националната сигурност, да се увери, че няма да участваме във войната, и да защити унгарските семейства, правителството се нуждае от пространство за маневриране и възможност за незабавни действия", заяви Орбан в съобщението.


 


 


По-рано във вторник унгарският парламент прие конституционна поправка, която дава на министър-председателя правомощия да обявява извънредно положение, ако в съседна държава има война или хуманитарно бедствие, в допълнение към съществуващите категории кризи. Критиците на Орбан твърдят, че това ще му позволи да "управлява с указ" и да заобикаля законодателите.




Подобни критики бяха отправени към Орбан и през март 2020 г. , когато парламентът му предостави широки извънредни правомощия за справяне с Covid-19. Той настоява извънредното положение да бъде ограничено по време и в крайна сметка то е отменено през юни същата година.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби