„Не винаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Някой път може да сме и лидери“, коментира Петков

Свързани новини

23.05.2022 19:25

Газпром дава различни условия на отделните страни от ЕС: Петков сред срещата с Драги

Видян 6910 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и те трябва да решат заедно този проблем. 


 


Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с италианския си колега Марио Драги.


 


Драги е изразил подкрепа за българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“.


Преди срещата българският министър-председател коментира решението на Германия и Италия да се съгласят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки, като изтъкна, че трябва да сме горди с позицията, която България е заела – да откажем, както и намирането на по-евтина алтернатива.


 


„Не винаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Някой път може да сме и лидери“, коментира Петков.


 


След срещата с Марио Драги премиерът ни обяви, че е получил поздравления за твърдата си позиция и обещание за подкрепа на българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“:


 


„При нас имаше абсолютен риск при сменянето от евро в рубли. Доколкото разбирам, на доста от страните членки им е предложено – самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват изобщо от превалутирането. Така че явно има различни условия и ние, докато не се обединим заедно, не отворим всичките си договори и общо обсъдим как да се справим с този проблем, има опасността да ни играят – отделните страни членки – на базата на различни условия, което не е добре за целия съюз“.


 


Причината за различните условия според Кирил Петков е в мащаба на пазарите. На по-големите пазари като Италия и Германия се предлагат по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са различни.


 


В крайна сметка идеята на България ще бъде обсъдена на следващата среща на европейските лидери през юни.


 


Като знак на подкрепа Петков изтълкува и факта, че Италия изпраща в България над 800 души като част от батальона на НАТО.


 


Тази вечер предстои поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в италианската столица, посещение в църквата „Санта Мария Маджоре“, където е осветено славянското писмо и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, в която ще участват и външните министри на двете страни.


 


Днес делегацията от Скопие беше приета преди българската от папа Франциск, а в празничния 24 май северномакедонската делегация ще посети базиликата „Сан Клементе“, където е гробът на Константин Кирил философ.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион