"Бих искала Молдова да бъде оборудвана по стандартите на НАТО. Това е дискусия, която провеждаме с нашите съюзници", каза Тръс.

Свързани новини

22.05.2022 08:45

Визията на Путин за Русия показва нуждата от оборудване на Молдова: Външният министър на Обединеното кралство

Видян 6480 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защитата на Молдова трябва да бъде засилена, за да се предпази от визията на руския президент Владимир Путин за разширяване на Русия в Източна Европа, заяви външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс.




В интервю за британския вестник Telegraph Тръс заяви, че въпреки руското отстъпление от украинската столица, Путин се стреми да създаде "голяма Русия", която да гледа към други територии в Източна Европа.




Наред с по-голямата подкрепа за украинската отбрана, една "уязвима" държава в региона, която Алиансът на НАТО трябва да подкрепи, е Молдова, каза Тръс.


 


"Бих искала Молдова да бъде оборудвана по стандартите на НАТО. Това е дискусия, която провеждаме с нашите съюзници", каза Тръс.




"Путин е абсолютно ясен в амбициите си да създаде велика Русия - и това, че опитите му да превземе Киев не са били успешни, не означава, че се е отказал от тези амбиции", добави тя.




Молдова е бивша съветска република, разположена между румънската и украинската граница. Тя няма обща граница с Русия, но настъплението на Путин в районите на Източна и Южна Украйна се насочи към териториите на Молдова, които се намират навътре в западния бряг на Черно море.




Страната, ръководена от президента Мая Санду, не е член на НАТО, но след руската инвазия в Украйна се стреми към по-тесни връзки със Запада, като подаде молба за присъединяване към Европейския съюз само две седмици след като руските сили навлязоха на украинска територия през февруари, отбелязва Политико.


 


Тази седмица Санду замина за Брюксел, за да лобира за кандидатурата на страната си за членство в ЕС. "Наясно сме, че трябва да се вземат политически решения на ниво ЕС. Наясно сме също, че това не са лесни решения. Но предоставянето на Молдова на статут на страна кандидатка е правилно решение. Ние принадлежим към Европейския съюз", каза тя пред членовете на Европейския парламент в Брюксел.


Молдовският президент също така подчерта, че неотдавнашните събития в Приднестровието - тясна ивица земя между Молдова и Украйна - са причина за безпокойство. На 25 и 26 април в региона са регистрирани три експлозии. "Неотдавнашното напрежение в Приднестровието . . . засили опасенията за потенциална дестабилизация", каза Санду.


Приднестровието е отцепила се държава, която напуска Молдова след разпадането на Съветския съюз през 1990 г.
Тя е тясно свързана с Кремъл, а в края на април руският военен командир Рустам Минекаев разкри, че стратегията на Москва е да създаде сухопътен коридор през Южна Украйна до Приднестровието.

 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…