Антъни Блинкен пред телевизионния водещ Стивън Колбърт

Свързани новини

21.05.2022 07:45

Русия "реши", че не иска да се присъедини към НАТО през 90-те: Антъни Блинкен

Видян 10874 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия "реши", че не иска да се присъедини към НАТО през 90-те години на миналия век, въпреки че "хората говореха за това", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред телевизионния водещ Стивън Колбърт в предаването му в четвъртък. Руски официални лица, включително президентът Владимир Путин, твърдят, че опитът на страната им да се присъедини към блока е бил възпрепятстван от Запада.




Блинкен участва в "Късното шоу", за да говори за политиката на САЩ спрямо Русия и за причините, поради които Вашингтон смята, че с нападението си срещу Украйна Путин е действал против собствените си обявени цели.




"Той искаше да попречи на НАТО да се разшири с Украйна. Сега това са Финландия и Швеция", каза американският служител, като се позова на молбите за членство, които двете скандинавски държави изпратиха на НАТО тази седмица.


 


Колбърт цитира мнението на папа Франциск, че разширяването на НАТО в Европа е отчасти виновно за кризата в Украйна, но министърът заяви, че това не е така.


 


"НАТО е отбранителен съюз", увери той. "Тя няма агресивни намерения срещу Русия. Никога не е нападала Русия и няма да я нападне. Тя не възнамерява да напада Русия. "




След това водещият предложи една, по думите му, "безумна идея", според която на Русия също трябва да бъде позволено да се присъедини към НАТО. На това Блинкен отговаря, че "през 90-те години на миналия век това всъщност беше нещо, за което се говореше".




"Е, руснаците решиха, че това не е това, което искат да направят", добави той, докато публиката се смееше.


 


Същото твърдение, че Русия е имала възможност да стане член на НАТО, но е отказала, е изказвано от редица американски официални лица, включително президента Бил Клинтън, който миналия месец написа статия, в която критикува Русия, споменавайки този въпрос, но оспорвайки разказите на Путин за разговорите с него.




През февруари Путин си спомни как по време на посещението на Клинтън в Москва през 2000 г. е попитал госта си как ще реагират САЩ, ако Русия поиска членство в алианса. "Реакцията на въпроса ми беше много сдържана", каза той.




"Да, НАТО се разшири въпреки възраженията на Русия, но разширяването беше свързано с нещо повече от отношенията на САЩ с Русия", пише в отговора си бившият американски лидер. Той добави, че "[САЩ] са оставили отворена вратата за евентуално членство на Русия в НАТО".


 


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира статията на Клинтън по-категорично.




"Знам със сигурност, че американската страна многократно е говорила за невъзможността за такова членство. Де факто беше казано, че вратите, напротив, са затворени, защото това е фундаментално невъзможно", каза той.




Русия неведнъж е отправяла критики към НАТО, заявявайки, че разширяването му към руската граница представлява критична заплаха за руската национална сигурност. По време на нарастването на напрежението преди нападението срещу Украйна Москва направи последен опит да си осигури правно обвързващи гаранции, че Украйна няма да се присъедини към блока, но ѝ беше отговорено, че такива няма да бъдат дадени.


 


САЩ твърдят, че политиката на отворени врати е от съществено значение за НАТО, въпреки че неговият учредителен документ не включва такава разпоредба и, напротив, позволява на всеки член да блокира присъединяването на нови членове. Между другото, тази политика придоби нова актуалност, след като Турция заплаши да наложи вето на заявленията на Финландия и Швеция.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей