Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк говори пред пресата след преговорите между Русия и Украйна на четири очи в двореца Долмабахче, 29 март 2022 г. , Истанбул, Турция © AFP / Yasin Akgul/AFP

Свързани новини

21.05.2022 07:05

Киев иска думата "руснаци" да бъде изтрита от паметта

Видян 10167 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Един от главните преговарящи, представляващи Украйна в блокираните мирни преговори с Русия, призова думата "руснаци" да бъде изтрита от паметта на хората в регионите в източната и южната част на страната, които са под контрола на Москва, след като бъдат отвоювани от Киев.



Пред украинската телевизия ICTV Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, заяви, че основният приоритет на Украйна в момента е "освобождаването на Херсонска и Запорожка област в южната част на страната, и то по възможно най-твърдия начин по отношение на сътрудниците и руските войски".



Завладяването на районите би помогнало на Киев да си възвърне достъпа до Азовско море - нещо, от което Украйна "определено се нуждае", смята съветникът.


 


Подоляк казва още, че иска думата "руснаци" да бъде забравена и да остане в историята в Харковска област, която граничи с Русия и където Киев води контраофанзива, както и в Луганска и Донецка област, които бяха признати за независими от Москва в края на февруари. Той допълни, че ако украинските военни си върнат Донбас, иска "всички тези престъпни елементи, наричащи себе си тамошни власти, да изчезнат, физически да изчезнат".


 


 


Мирните преговори между Москва и Киев, в които Подоляк участва активно, започнаха в края на февруари, малко след като Русия нападна съседната държава. През март се проведоха няколко кръга от разговори в Беларус, както и чрез видеовръзка, като и двете страни отчетоха скромен напредък.


 


Двете делегации се срещнаха в Истанбул на 29 март, като на следващия ден главният преговарящ на Русия, Владимир Медински, заяви, че Украйна се е съгласила по принцип да стане неутрална държава, да се откаже от желанието си да се сдобие с ядрено оръжие и да провежда военни учения само със съгласието на държавите-гаранти, включително Русия.


 

В началото на април обаче, след като в град Буча бяха открити масови гробове, Киев обвини руските войски, които са държали района, в извършване на жестокостите. Президентът Владимир Зеленский заяви, че "престъпленията срещу цивилни граждани сериозно затрудняват по-нататъшния диалог". Русия отрича да е замесена и настоява, че ужасяващите сцени в Буча са инсценирани от украинските сили, за да се представят като дело на оттеглящите се руски войски. Москва също така твърди, че украинските официални лица сами са се отклонили от някои от ключовите точки, договорени в Истанбул.


 


На 12 април руският президент Владимир Путин заяви, че мирните преговори "са се върнали в задънена улица", след като Украйна отказа да признае Крим за руски, а републиките в Донбас - за независими.


 


 В началото на май украинският вестник "Украинска правда" (УП) публикува репортаж, според който именно посещението на министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън в Киев на 9 април е окуражило украинското ръководство и го е накарало да се откаже от опитите за мирно разрешаване на конфликта. Според изданието, което се позовава на близки до Зеленский служители, Джонсън е дал ясно да се разбере, че Западът е против Украйна да подпише каквото и да е споразумение с Русия.




В четвъртък руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко посочи, че Русия е готова да поднови преговорите, като добави, че именно "нашите украински партньори" са отложили преговорите.



  © AFP / Yasin Akgul/AFP


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 ВСУ 22.05.2022 19:39

    До месец започва украинската котраофанзива и тогава ще видиш бУлонки, скимтене, квичене, театри и т.н. :)))))))))))

  • 001 Духът на времето 21.05.2022 15:53

    И тоя, като нашмъркания Vолодимир Zеленски е същата булонка на каишка, като нашия ХараКиро - лае и скимти според командите на стопаните от запад. Батюшка Цар умело ги премята насам-натам. А те като истински джендъри квичат и разчитат на Сатанинските Античовешки Щати да спрат театралната и информационната война, която водят срещу Русия !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи