Вицепрезидентът Камала Харис предупрежди, че правителството ще наруши личните свободи, ако Върховният съд на САЩ отмени конституционната защита на правото на аборт, както се очаква

Свързани новини

20.05.2022 11:37

Камала Харис се застъпи за "личните решения" по въпроса за абортите

Видян 2511 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепрезидентът Камала Харис предупрежди, че правителството ще наруши личните свободи, ако Върховният съд на САЩ отмени конституционната защита на правото на аборт, както се очаква.


"В основата си това е въпрос за бъдещето ни като нация, за това дали живеем в страна, в която правителството може да се намесва в личните решения", каза Харис в четвъртък на среща по видеоконферентна връзка с абортисти и защитници на абортите. "Става дума за нашето бъдеще. "


Става въпрос за решение на Върховния съд, което ще отмени решението по делото "Роу срещу Уейд" - историческо решение от 1973 г. , което защитава абортите като конституционно право. По-рано този месец в медиите изтече чернова на решението на съда с 5-3 гласа, с което се отменя решението по делото "Роу срещу Уейд" и въпросът за абортите се оставя за решаване от щатите. Очаква се решението да бъде официално публикувано в края на юни или началото на юли.


 


 


Виртуалната среща на вицепрезидента със защитниците на абортите се състоя в същия ден, в който законодателите в Оклахома приеха законопроект, забраняващ абортите от момента на "оплождането" Губернаторът Кевин Стит обещава да подпише и въведе в сила всяко законодателство срещу абортите, което стигне до бюрото му, както направи, когато миналия месец одобри законопроект, според който прекъсването на бременност от абортисти се счита за престъпление.


 


"Помислете за това за секунда, от момента на оплождането", казва Харис. "Това е възмутително и е само последният от поредицата крайни закони в цялата страна. " Тя добави, че подобни закони са предназначени да "наказват и контролират жените".



Харис твърди, че решението на Върховния съд представлява заплаха за всички американци, а не само за жените, тъй като първоначалното решение по делото "Роу срещу Уейд" се основава на заключението, че забраната на абортите би нарушила правото на личен живот.




"Правото на неприкосновеност на личния живот, което е в основата на Roу, е същото право на неприкосновеност на личния живот, което защитава правото на използване на контрацептиви и правото да сключиш брак с любимия човек, включително с лице от същия пол", каза тя. "Премахването на Roу отваря вратата за ограничаване на тези права. "


 


 


Това би било пряко посегателство върху основното право на самоопределение, на живот и любов без намеса от страна на правителството.


 


Друго знаково решение по дело за аборт - Planned Parenthood срещу Casey през 1992 г. - обаче установява, че прекъсването на бременността е уникален акт, за разлика от други права на личен живот, тъй като е свързано с последици за други хора, включително за живота, който е прекъснат. Решението по делото Casey, взето с 5-4 гласа, потвърди, че абортите са конституционно защитени, но отвори вратата за щатите да налагат ограничения, стига те да не представляват "прекомерна тежест" за хората, които искат да направят аборт.


 


 


"Камала Харис просто повтори лъжата, че отмяната на Roe ще застраши правото на контрацепция и брак", каза преподобният Франк Павоне, католически свещеник и активист срещу абортите.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни