Германският канцлер Олаф Шолц (вляво) произнася реч преди следващата среща на върха на ЕС по време на заседание на Бундестага в Берлин, Германия, на 19 май. (Тобиас Шварц/AFP/Getty Images)

Свързани новини

19.05.2022 12:12

Шолц предлага фонд за солидарност на ЕС за възстановяване на Украйна

Видян 1848 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според германския канцлер Олаф Шолц Европейският съюз трябва да започне подготовка за възстановяването на Украйна, като създаде фонд за солидарност, който да помогне на Киев да покрие разходите за възстановяване в размер на милиарди евро, предаде CNN.




"Възстановяването на разрушената инфраструктура и съживяването на украинската икономика ще струват милиарди", заяви Шолц пред германските депутати в четвъртък в долната камара на парламента.




"Като ЕС трябва да започнем да полагаме основите на фонд за солидарност, финансиран от вноски от ЕС и неговите партньори", добави той, говорейки преди голяма среща на върха на ЕС в края на този месец.


 


Шолц заяви също така, че въпреки руската инвазия не може да се ускори процесът на присъединяване на Украйна към ЕС.




"По пътя към ЕС няма преки пътища", каза Шолц и добави, че поради това блокът трябва да намери "бърз и прагматичен" начин да помогне на Киев.



Изключението за Украйна би било несправедливо спрямо шестте страни от Западните Балкани - Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово - които също искат да станат членове на блока, каза германският канцлер.




Интеграцията им в ЕС също е от "стратегически интерес", като се има предвид влиянието на "външните сили" в региона, включително Русия, добави той.


 Тобиас Шварц/AFP


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.05.2022 03:26

    Зеленски изобщо не е достоен лидер, както го представя яростната американска и западна пропаганда: той е корумпиран чиновник и съучастник на корупцията в собствената си страна; това е президент, който се съгласи да превърне Украйна в опасен трамплин за агресия срещу Русия, защото постоянното разширяване на НАТО води не до мир, а до военни действия и война.

  • 001 Anonimen 19.05.2022 13:23

    И от какъв зор пък европейците трябва да им наливат на укитата? Да се бръкнат олигарсите им, Зеленски има 950млн.дол.,да си продаде вилата във Флорида или оная до Пиза и да възстановяват Украйната. Шолц да оди да проси при юдейските милиардери - нали искат да направят от Хазария нов Израел.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.