ДПК бе създадена преди две години от третото правителство на Бойко Борисов. Законовите промени бяха приети набързо без обществено обсъждане и оценка на въздействието

Свързани новини

18.05.2022 17:28

Кабинетът най-после реши да закрие Държавна петролна компания

Видян 4346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правителството прие решение за закриване на „Държавна петролна компания". Това ще стане с промяна в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.




Направените анализи сочат, че съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, на икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, са мотивите на решението, предаде Сега.




ДПК бе създадена преди две години от третото правителство на Бойко Борисов. Законовите промени бяха приети набързо без обществено обсъждане и оценка на въздействието. Тогавашното правителство твърдеше, че държавна компания трябва да поеме управлението на петролните бази на държавния резерв, да ги експлоатира като данъчни складове и да изгради своя верига държавни бензиностанции, като по този начин регулира пазара на горива.




Още при съставянето на правителството на четворната коалиция в края на миналата година, стана ясно, че ДПК ще бъде закрита. Това обаче се случва пет месеца по-късно. Без да е свършила никаква работа досега, компанията повече от година гълта сериозни бюджетни харчове за заплати на ръководството й.




"Участието на държавна компания на пазара на горива и тя да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. В същото време навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал", се казва в днешното решение на Министерския съвет.




В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. Затова и амбициите за създаване на държавна компания, която да влияе на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства, смята правителството.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на