Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш присъства на пресконференция във Виена, Австрия, на 11 май. (Lisa Leutner/Reuters)

Свързани новини

18.05.2022 12:13

Войната в Украйна е "предупредителен сигнал" за коригиране на световната енергийна система: Шефът на ООН

Видян 2024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви план за ускоряване на преминаването на света към възобновяеми енергийни източници, като заяви, че войната в Украйна е била предупредителен сигнал за света да се откаже от изкопаемите горива, предаде CNN.




По време на представянето на доклада на Световната метеорологична организация за състоянието на глобалния климат през 2021 г. , Гутериш определи констатациите като "мрачна равносметка за неуспеха на човечеството да се справи с климатичните смущения".




"Световната енергийна система е разрушена и ни приближава все повече към климатична катастрофа. Изкопаемите горива са задънена улица - от екологична и икономическа гледна точка", ще каже той според подготвените бележки.




"Войната в Украйна и нейното непосредствено въздействие върху цените на енергията е поредният сигнал за събуждане. Единственото устойчиво бъдеще е това на възобновяемите енергийни източници. Трябва да сложим край на замърсяването с изкопаеми горива и да ускорим прехода към възобновяема енергия, преди да сме изпепелили единствения си дом", каза той и добави: "Времето изтича".


 


 


В своя план Гутериш предлага:

1. Технологиите за възобновяема енергия, като например съхранението на енергия в батерии, да се третират като "основни и свободно достъпни глобални обществени блага" Той призова за създаване на глобална коалиция за съхранение на енергия от батерии, която да ускори иновациите и внедряването, като се ръководи от правителствата и обединява технологични компании, производители и финансисти.



2. Осигуряване, разширяване и разнообразяване на доставките на важни компоненти и суровини за технологиите за възобновяема енергия.



3. Правителствата трябва да изградят рамки и да реформират бюрокрацията, за да осигурят равни условия за възобновяемите енергийни източници.



4. Правителствата трябва да изместят субсидиите от изкопаемите горива, за да защитят бедните и най-уязвимите хора и общности.



5. Частните и публичните инвестиции във възобновяема енергия трябва да се утроят и да достигнат поне 4 трилиона долара годишно.



  Снимка: Ройтерс


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден