Подобно забавяне би било сериозна пречка за усилията на ЕС да се противопостави на войната на Владимир Путин в Украйна

Свързани новини

13.05.2022 10:54

ЕС обмисля да отложи забраната за внос на руски петрол, след като Унгария блокира санкциите: Politico

Видян 4349 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дипломатите на ЕС обмислят радикален вариант, за да заобиколят нежеланието на унгарския министър-председател Виктор Орбан да забрани руския петрол.




Една от идеите, които се разпространяват в Брюксел, предвижда други елементи от шестия пакет от санкции срещу Русия да бъдат продължени с подкрепата на всички 27 държави членки. Но пълната забрана за внос на руски суров петрол и рафинирани горива засега може да бъде отложена, докато се работи по компромисна сделка, която Унгария може да приеме, заявиха дипломати от ЕС пред "Политико".




Подобно забавяне би било сериозна пречка за усилията на ЕС да се противопостави на войната на Владимир Путин в Украйна. По-специално, това би било удар по председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която на 4 май предложи пълна забрана на целия внос на руски петрол в проекта за шести пакет от санкции.


 


Фактът, че дипломатите обмислят такава драматична стъпка, показва колко трудно е за ЕС да засили икономическата си офанзива срещу Кремъл и колко болезнено е да се откаже от руската енергия.




Прекъсването на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива се счита в Брюксел за жизненоважна стъпка за ограничаване на ключов поток от приходи, който помага за финансирането на войната на Путин.




Въпреки това за държави без излаз на море като Унгария и Словакия, които разчитат в голяма степен на доставки на руски петрол по тръбопроводи, забраната на суровия петрол ще бъде болезнена. Комисията се опитва да постигне компромис с Орбан, но досега неговото правителство казва, че се нуждае от повече време и евентуално от повече пари, преди да се съгласи.


 


 "Наистина се обсъжда идеята пакетът да бъде разделен, тъй като сме постигнали съгласие по 90 процента от него, така че да продължим напред с всичко, освен със забраната на петрола", заяви един от дипломатите на ЕС. "Разочароващо е, че не можем да продължим напред с договорените неща. Така че защо да не го направим по този начин, да бъдем прагматични и след това да продължим дискусията за енергията?"




Дипломатът допълни, че отделянето на забраната за внос на петрол от останалата част от пакета от санкции ще "изпрати лош сигнал" и поради тази причина други държави може да се противопоставят. Дипломатите трябва да се срещнат в петък, но все още не е ясно дали ще обсъдят пакета от санкции срещу Русия.




Друг дипломат от ЕС заяви, че би било по-добре да се одобри възможно най-бързо останалата част от новия пакет от санкции и да се върнем към забраната на петрола на по-късен етап. Също така би било по-добре да се споразумеем за 90% от предложената забрана за петрол, отколкото да не се споразумеем за нищо, каза дипломатът.


 


Един от вариантите би могъл да включва отделяне на най-спорните части от забраната на петрола и продължаване на работата по други елементи на плана, които Унгария би могла да подкрепи. Будапеща вече предложи доставките по тръбопроводи да продължат да бъдат разрешени, като санкциите се ограничат до петрола, доставян по море.


 


 



И все пак всяко отслабване на пакета за петрола би накърнило доверието в ЕС, особено след като фон дер Лайен и други политически лидери толкова ясно заявиха, че ударът по петролната индустрия на Путин е жизненоважен. Останалата част от пакета санкции включва мерки, насочени срещу проруската пропаганда, лобисти и консултанти, както и срещу най-голямата руска банка Сбербанк. Но сърцевината на пакета винаги е била предназначена за удар срещу енергийната индустрия на Кремъл.


 


 


 


 


 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес е важно да работите в синхрон с другите

Днес е важно да работите в синхрон с другите, иначе