В последвалите седмици страната, смятана от Москва за най-верен приятел в Европа, наложи с останалите членове на ЕС все по-строги икономически санкции на Русия, предложи да ремонтира повредени военни хеликоптери и бронирана техника на Украйна и изгони още руски дипломати, продължава изданието

Свързани новини

13.05.2022 09:26

Ако ние се изправяме срещу Путин, всеки може: Петков пред Ню Йорк Таймс

Видян 2476 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Според премиера Кирил Петков Русия много грешно си е направила сметките с превръщането на България в тест за способността ѝ да нанася икономически щети и да промени правителствената политика към Украйна.


 "Ако най-зависимата от Русия страна с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС, може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да може да се изправи срещу него", казва той.


Това описва "Ню Йорк таймс" в обширна публикация в сряда, а цитатът на Петков е споделян през последните часове и от известни лидери в Европа. Заглавието на статията е "В миналото най-добри приятели, днес България застава срещу Русия" и започва разказа със замерянето със снежни топки на премиера на връх Шипка на 3 март.


В последвалите седмици страната, смятана от Москва за най-верен приятел в Европа, наложи с останалите членове на ЕС все по-строги икономически санкции на Русия, предложи да ремонтира повредени военни хеликоптери и бронирана техника на Украйна и изгони още руски дипломати, продължава изданието.


"Бързото влошаване на отношенията с България - бедна, но важна в символен план, страна заради исторически близките си връзки с Русия, подчертава колко далеч извън сценария - и то не само на бойното поле - излезе инвазията срещу Украйна, наредена от Владимир Путин", описват Андрю Хигинс и Боряна Джамбазова.


 




„Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става", заявява още Петков.




„Ние сме подложени на редица кибератаки, като това е опит да се дискредитира нашето управление“, заявява Петков пред американските журналисти.




Той посочва както пример и хакерската атака срещу „Български пощи“.




Според него руското правителство се опитва да даде пример на Запада точно чрез България. Петков смята, че се прави опит да се смени управлението, като за целта цените на енергията у нас скочат.




„За нас „Газпром“ е в миналото. Ние сме на път да си гарантираме алтернативни доставки“,  пък е коментирал вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред щатското издание.


 


„Дали вече крехкото коалиционно правителство на г-н Петков, сформирано след неуспешни избори през ноември, ще оцелее сега зависи до голяма степен от способността му да свързва алтернативни източници на енергия с помощта на Европейския съюз, към който България се присъедини през 2007 г.“, се казва в статията на американската медия.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 15.05.2022 21:13

    Аве, цигански дрисльо, мълчи да не ти личи простотията.

  • 002 Anonimen 15.05.2022 07:05

    На мен Путин не ми пречи! Човека работи за страната си и е достоен за уважение ,докато нашият идиот вреди ежесекундно на страната си!!! Това мръсно лайно трябва да бъде свалено час по скоро от власт и да му се от...

  • 001 Anonimen 13.05.2022 11:59

    Дали лидерите знаят какъв невероятен лъжец е тоя образ и че няма никаква лигитимност в момента. Той е простокиро и говори от свое собствено име...крадлив психопат

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се