В четвъртък финландски представители потвърдиха ангажимента си да се присъединят към ръководения от САЩ блок и обявиха плановете си да подадат

Свързани новини

12.05.2022 16:29

Членството на Финландия в НАТО ще предизвика ответна реакция: Москва

Видян 2568 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва предупреди, че присъединяването на Финландия към НАТО би представлявало пряка заплаха за сигурността на Русия и че приемането ѝ във военния съюз ще я накара да разработи мерки за гарантиране на своята безопасност. Това стана, след като в четвъртък финландски представители потвърдиха ангажимента си да се присъединят към ръководения от САЩ блок и обявиха плановете си да подадат официална молба по-късно тази седмица.


 




"В момента има указание от президента за разработване на списък с мерки за укрепване на западните ни флангове във връзка с укрепването на източните флангове на НАТО", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на ежедневния брифинг в четвъртък, като добави, че разширяването на НАТО към границите на Русия няма да направи света или евразийския континент по-сигурни.


 


 


Той добави, че Русия съжалява за решението на Финландия да се присъедини към враждебните стъпки на ЕС и предупреди, че опитите на Хелзинки да се присъедини към НАТО ще послужат като повод за разработване на съответни огледални отговори.


 


 


Изявлението идва, след като в четвъртък финландските лидери обявиха ангажимента си да се стремят към членство в ръководения от САЩ военен блок. Президентът Саули Ниинистьо и министър-председателят на Финландия Сана Марин изразиха мнението си, че "като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен съюз", и добавиха, че страната им "трябва незабавно да подаде молба за членство в НАТО".


 


Длъжностните лица заявиха, че планират да напишат официална молба за членство в неделя, след което писмото ще бъде изпратено до Парламента за окончателно одобрение. Очаква се заявлението да бъде финализирано и представено на НАТО още следващия понеделник.


 


 


 


НАТО твърди, че е чисто отбранителна организация, но Русия, която има обща сухопътна граница с Финландия от 1340 км, възприема разширяването на блока като заплаха за националната си сигурност.


 


 


Миналия месец бившият руски президент и министър-председател Дмитрий Медведев, който понастоящем е заместник-председател на Съвета за сигурност на страната, намекна, че ако Финландия и Швеция станат членове на НАТО, Русия може да бъде принудена да разположи ядрени оръжия в Балтийския регион, за да запази "баланса на силите".


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 14.05.2022 07:11

    A влизането на Финландия в НАТО въобще не е заплаха за Русия както украйнските фашисти и биолаборатории изградени там от американците…

  • 001 Октомври 1939 12.05.2022 16:48

    А нападението на Украйна въобще не е заплаха за Финландия....

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.