Решението е по дело, заведено от Комисията

Свързани новини

12.05.2022 13:09

ЕС осъди България за системно замърсяване на въздуха

Видян 1226 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Съдът на ЕС осъди България за неизпълнение на задълженията ѝ по директивата на Европейския парламент от 2008 г. за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух в Европа, съобщиха от евросъда.




Съдът постановява по делото, заведено от Европейската комисия (ЕК), че България не е гарантирала в югоизточната част на страната да не се превишава системно пределно допустимата норма на серен диоксид в периода между 2007 и 2018 г. включително.



България освен това не е приела, смятано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на почасовите и дневните пределно допустими стойности за серен диоксид в югоизточната част на страната.




В случай че България не промени ситуацията, ЕК може отново да заведе дело пред Съда на ЕС, като поиска да бъдат наложени и финансови санкции, които могат да бъдат под формата на еднократна сума и/или дневни плащания. Тези санкции се изчисляват, като се вземат предвид: значимостта на нарушените правила и последиците от нарушението за общите и частните интереси, периодът, през който правото на ЕС не е прилагано, способността на страната да заплати, като се гарантира, че санкциите имат възпиращ ефект.




Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов коментира на брифинг по повод решението на евросъда, че то е очаквано, защото България системно неглижира този въпрос, даже обратно - работи срещу предписанията, които се дават от ЕК.



"Тук не става въпрос само за правен ангажимент. Наднормените нива на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за населението. Не случайно в този регион имаме по-висока заболеваемост на определени заболявания, което е особено видно при децата. Здравето не може да бъде заменено", отбеляза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и