Той подчерта, че наредбата по ценообразуване е спазена

Свързани новини

12.05.2022 10:16

Втечненият газ от САЩ ще идва с кораби, цената още не е ясна: Шефът на енергийната комисия

Видян 1215 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Договорените количества газ в САЩ ще се доставят с кораби и договорите ще бъдат сключени от "Булгаргаз". След като имаме договор, ще станат ясни и датите, на които ще бъдат направени доставките и тогава ще бъдат договорени слотове, в които да бъдат разтоварени корабите.


 


 


Не мога да обявя цена. В обявената от "Булгаргаз" цена се визира, че тя е за юли, нека да видим какво ще покаже ценообразуването за май и юни", заяви Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в парламента и член на временната комисия за проверка на спрените доставки от "Газпром".


 


Той подчерта, че наредбата по ценообразуване е спазена.


 


"В момента ще получим по-ниска цена от това, което руският газ е базиран на борсовите цени, които в момента са от 95 до 100 евро, така че не виждам как колегите от опозицията стигат до 120 лева цена за руски газ, до момента цената беше 142 лева за месец април, няма как да очакваме такова чувствително спадане на цената", допълни Радослав Рибарски.


 


Според него Временната комисия ще изчисти тези сметки.


 


"Нека да се изслушат всички страни. Нямаме притеснения, че има нещо нередно. Засекретяването се прави по определени правила, ако това е нужно да се засекрети част от нея, за да поне ние да имаме пълната информация. Търговската тайна е част от договореностите и почти никоя страната не обявява открито своите договорености", добави Радослав Рибарски.


 


В газохранилището в Чирен количествата газ са около 20%. Идеята в този период е да се нагнетява газ от количествата, които ще получим тепърва, уточни Рибарски.


 


Относно това дали е възможно други държави да плащат в рубли той коментира, че това зависи от техните решения и дали ще се съобразят с позицията на Европейския съюз. Радослав Рибарски беше категоричен, че България си изпълнява договора и е коректна страна в тези двустранни взаимоотношения. "В "Чирен" количествата са около 20 процента, но идеята е да се нагнетява от количествата, които ще получим", поясни Рибарски.


 


По думите му относно ембаргото за внос на руски петрол няма промяна в позицията на България, водят се разговори.


 


"Има разбиране на нашите аргументи, рафинерията не може да замени доставките на нефт с други източници, в момента доставките са за няколко дни през Черно море, ако трябва да се минава през Босфора и от Близкия изток да се правят доставки периодът се увеличава сериозно, технологично се налагат промени", уточни Радослав Рибарски.


 


Той коментира и обсъжданата помощ за гражданите заради високите цени на горивата.


 


"До края на тази седмица или следващата ще бъде уточнена като механизъм окончателно, цените ще претърпят промяна след тази мярка", каза още Радослав Рибарски.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни