С парите, които незнайно защо се отнемат от града и се прехвърлят към бездънната яма БДЖ, ще се купуват просто влакове

Свързани новини

11.05.2022 15:42

Далавера за 1,1 млрд. лв. зад „градската железница”, дето НЯМА да я има в София, но изненада в Плана за възстановяване

Видян 3302 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Обещаната от премиера „градска железница” на София, заради която кабинетът на Промяната отряза 117 млн. лв. от вече одобрените инвестиции за метрото от Плана за възстановяване,  НЯМА да я има. Защото предвидените в новия План пари не стигат за инфраструктура – създаване на нещо от типа на немските или австрийските S-бан мрежи.


 


С парите, които незнайно защо се отнемат от града и се прехвърлят към бездънната яма БДЖ, ще се купуват просто влакове. Премиерът обясни, че те щели „да свързват София с жп линията до Пловдив”. Всъщност всички влакове, които и в момента вървят от столицата в тази посока го правят. Няма нужда, а и никой няма да използва специална линия по същите релси от Централна гара да Казичене, където се осъществява връзка с пловдивската линия. Пък да се прекачва там.


 


Изобщо не говорим за факта, че ако с кола трасето София – Пловдив отнема час, а с автобус – малко повече, влакът крета повече от 3 часа, при това с неизвестно какво закъснение на самото тръгване – т.е. въобще не може да му се разчита.




Понеже Кирил Петков уж фантазира и за „градска железница” в своя роден втори по големина български град, където също никой няма нужда от специална влакова линия по същите релси, по която минават и сега много композиции, нека да бъде ясно, че проблемът изобщо не е в купуването на нови машини.




Дори влакове, които могат да развиват 250 км/ч по принцип, у нас се тътрят с до 40 - 50 км, понеже нямаме читави и модерни релси. И именно в това има смисъл да се инвестира.


 


Интересно е, че Промяната не разследва къде потънаха няколко МИЛИАРДА лева, които през последните 10 години бяха хвърлени по линия на еврофондовете от старата власт уж именно в нова жп инфраструктура. Не, вместо това новата власт прави нови далавери със стари хватки.


 


И по това ли има сделка със Статуквото? Както по други казуси в транспорта: примерно ненужните и незаконни екостикери на депутата Петър Кънев. Ресорният министър още в първите дни на управлението си и то пред омбудсмана тържествено обеща да ги махне. Но не би.


 


Говоренето за нови градски железници в София и Пловдив всъщност идва да оправдае изненадващото включване в Плана за възстановяване на 1,1 млрд. лв. за купуване на нови влакове. 41 на брой.


 


Който не помни, последните големи покупки от този род бяха при царското правителство. И порадиха сума корупционни скандали, които не стихват до днес – близо 2 десетилетия по-късно, и сериозни подозрения. Сигурно не е случайно, че идеята за нов милиард, който да хвърлим за ненужни при наличните ни релси скъпи влакове, изникна след привличането на отстранения после над 80-годишен шеф на железниците баш от царско време. Човекът явно е направил конструкцията на схемата, която вече е минала веднъж, и е бил освободен от ресорния министър Ник Събев след това. Дал е всичко от себе си и се е оказал непотребен.


 


Само напомняме, че 1,1 млрд.лв. са почти 10% от целия План за възстановяване, който числи 12 млрд. лв. Напомняме също, че голяма част от ТЕЗИ ПАРИ НЕ СА НИ ПОДАРЪК, А СЕРИОЗЕН ПРОЦЕНТ Е БОРЧ.
Технически има някакво обяснение за схемата с влаковете и то е, че всички проекти по Плана трябва да бъдат не само изписани и одобрени, но и изпълнени изцяло до края на 2025 г. А няма нито един, който вече е подготвен поне на хартия и да може наистина да се реализира в тези срокове, освен разширението на софийското метро.


 


На този фон е невярно твърдението на премиера, изказано във връзка с отнемането на 117 млн. лв. от метрото и пренасочването им към прахосването, красиво наречено „градска железница”, понеже той бил имал опасения: „че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г., а дотогава трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана”.


 


 По-нататък той посочи, че ЕС не финансирал метра, което дори само с примера на София е доказана лъжа – вторият и третият лъч на метрото са направени точно с такива пари. А и правителство, което изобщо не успява да усвоява еврофондове, дава мнение точно по тази тема?! Не умееха да работят с европари и служебните правителства, на които Петков беше 4 месеца член, та на тази база после стана и премиер.


 


 


Общо те изгубиха година и за Плана за възстановяване, като му правиха безброй редакции, което силно намали възможностите за включване на реално важни проекти в него.


 


 


Илиян Костадинов


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.05.2022 00:40

    безумно крадливи тъпанари,сър

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни