Източникът ни съобщи още, че премиерът се опитва да осигури и втори кораб, така че поне за две – трети от юни да има газ

Свързани новини

11.05.2022 11:23

1 кораб с газ за 10 дни е договорен от премиера: Източник от МС

Видян 3312 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Премиерът Кирил Петков обяви, че от юни ще получаваме газ от САЩ на по-ниска от руската страна, което той е договорил с Камала Харис – вицепрезидент на Щатите, приела го за протоколна снимка снимка. Звучи добре, но цялата истина е тревожна.



Източник от коалицията на правителството издаде за 19 минути, че става въпрос за един договорен кораб, който съхранява синьо гориво за седмица, максимум за 10 дни. А месец юни има 30. И това е договорено не с Камала Харис, а предишния ден от посещението му във Вашингтон на ниско ниво. Петков не даде никакви параметри на сделката: количество, цена и т.н. в официалното си съобщение.


 


Както 19 минути писа още миналия месец, даже преди Ройтерс, България има резерв от газ само за май. Никой не обърна внимание на многобройните ни статии още от встъпването на това правителство преди 5 месеца, че за разлика от всички други в ЕС, които си препълниха находищата в очакване на спиране на руското синьо гориво, нашето в Чирен остана на минимума. И вината е изцяло на Кирил Петков и неговия екип.


 


Източникът ни съобщи още, че премиерът се опитва да осигури и втори кораб, така че поне за две – трети от юни да има газ.


 


Цената наистина е по-ниска от руската и то значително – 70 евро вместо 100, но не е ясно дали включва и преноса или само доставката на суровината до Гърция. Това първо.


 


Второ, следващия кораб, ако го получим, ще дойде с газ на по-висока поне с 15 долара цена, твърди нашият високопоставен източник.


 


Припомняме, че рязкото увеличаване на цените на газа в Европа започна не с войната в Украйна на 24 февруари. А в края на август миналата година, когато САЩ започнаха да пренасочват доставки от ЕС за азиатски клиенти, тъй като при тях цените бяха по-високи.


 


Така в Евросъюза настъпи треска за газ, а тъй като 2/3 от цената се определя от борсовите индикатори, нарастващото търсене породи повишаващи се котировки, които още през септември и октомври подобриха всички дотогавашни рекорди.


 


Така се стигна до утрояване на цените още първия месец, после допълнително удвояване.   


 


 


Радостина Тонева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Коко 12.05.2022 09:53

    Да бе, те гърците на Ревитуза само нас чакат, това паркомясто нали струва пари,ако въобще ни дадат, ами транспорта от Щатите, и като сложиш 25% фира на течния газ...отиде над 100...пълен смех

  • 001 Anonimen 12.05.2022 07:06

    Трябва да има промени в Конституцията. Министър-председателят ни не трябва никога да е имал друго гражданство и също и брачния му партньор.

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни