Унгарският министър-председател Виктор Орбан рядко е бил по-изолиран на европейската сцена

Свързани новини

11.05.2022 10:55

Орбан надига глава заради забраната за търговия с петрол в ЕС

Видян 1724 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан рядко е бил по-изолиран на европейската сцена - но той се възползва от плановете за забрана на руския петрол, за да покаже, че остава силен играч в ЕС, пише Политико.



От началото на войната в Украйна откровеният десен популист заема по-мека позиция по отношение на Русия в сравнение с други западни лидери, като подкрепя санкциите срещу Москва, но отказва да изпрати оръжия на Киев и позволява на държавни и приятелски настроени към правителството медии да популяризират руския разказ за войната.




Тази позиция не само отдалечи Орбан от други западни столици. Това го постави в противоречие и с единствения му надежден дългогодишен съюзник в ЕС - дясното националистическо правителство на Полша, и предизвика гнева на украинския президент Владимир Зеленский.


 


 


Това изостря и напрегнатите му отношения с институциите на ЕС, които отдавна обвиняват Орбан, че подкопава демократичните стандарти в Унгария. Миналия месец тези отношения се влошиха още повече, когато Брюксел започна процедура, която може да доведе до орязване на критично важни средства за Будапеща заради подобни дефицити в областта на върховенството на закона.


 


Но плановете за забрана на петрола дадоха на Орбан, един от най-дългогодишните национални лидери в ЕС и един от най-волевите оператори, възможността отново да се наложи в Европа - и да спечели отстъпки.


 


В дните, в които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи ЕС да прекрати вноса на руски петрол, Орбан е в центъра на политическото внимание, като задържа окончателното споразумение, настоявайки за допълнително време за страната му преди влизането в сила на забраната.


 


 


Благодарение на правилата на ЕС, които изискват единодушие при вземането на такива важни решения, Орбан на практика е накарал блока да танцува по негова музика. В понеделник Фон дер Лайен отлетя за Унгария, за да обсъди с него забраната за търговия с петрол. На следващия ден представители на ЕС заявиха, че обсъждат пакет от финансови компенсации за страната.




Макар че Унгария не е единствената страна, която иска промени в последния пакет от санкции на ЕС, тя е най-гласовитата, като Орбан определи забраната на петрола като "ядрена бомба" за икономиката на страната си.




ЕС вече се съгласи да даде на Унгария две допълнителни години, но Орбан твърди, че за да осъществи прехода, Унгария се нуждае от 5 години - и от значително финансиране от ЕС.


 


"Виктор е играч, сега той има силна карта", казва един бивш унгарски служител, описвайки подхода на Орбан към политиката.


 


Вътрешна победа, международни насрещни ветрове


 


Орбан е подкрепен от голямата си победа у дома миналия месец, като спечели четвърти пореден мандат с мнозинство от две трети в парламента, въпреки че според международните наблюдатели кампанията не е протекла при равни условия.


 


Но напоследък той не се справя само със себе си.




Само няколко дни след победата на Орбан един от неговите близки съюзници, словенският министър-председател Янез Янша, загуби парламентарните избори, а френският крайнодесен лидер Марин льо Пен, която той открито подкрепяше, загуби кандидатурата си за президентския пост в същия ден.


 


И всичко това се случва в момент, когато руската инвазия в Украйна повдига неудобни въпроси за Будапеща относно дългогодишната ѝ политика на поддържане на приятелски отношения с руския президент Владимир Путин.


 


 


Унгарският лидер се намира в "по-сложна дипломатическа обстановка от всякога", казва Петер Креко, директор на базирания в Будапеща мозъчен тръст Political Capital Institute.


 


 


В Брюксел Орбан не може да разчита непременно на подкрепата на традиционните регионални съюзници от Вишеградската група на централноевропейските държави, където Чехия, Словакия и Полша са заели много по-твърда позиция по отношение на Русия, отколкото Унгария.
 
 
 
"Виждате, че в рамките на Вишеградската четворка има огромен разрив по отношение на Русия", казва един дипломат от ЕС.
 
 
Войната нанася особено тежък удар върху някогашните силни връзки между Унгария и Полша. Високопоставен служител от управляващата партия "Фидес" на Орбан призна, че отношенията са се "влошили много".
 
 
 
 
Хардбол с Брюксел

 


 Все пак Орбан е набелязал областите, в които все още може да оказва влияние: важни решения на ЕС.

В интервю за държавното издание Kossuth Rádió в петък той напомни, че Брюксел трябва да се вслуша в Будапеща, ако иска да прокара най-спорния си пакет от санкции до момента.


 


"В тази ситуация мнението на Унгария има същата тежест като това на по-големите държави", каза Орбан. "Трябва ни единодушно решение. "


 


Унгария е силно зависима от руския петрол, но според официални лица има възможност за компромис. Брюксел вече предложи на страната удължаване на срока. Според трима служители на ЕС в рамките на новата енергийна стратегия на блока, която трябва да бъде представена следващата седмица, към Будапеща може да бъде насочен финансов пакет, който да помогне за прекратяване на зависимостта на страната от руските изкопаеми горива.


 


 


Орбан също така използва момента, за да накара лидерите на ЕС да се ангажират пряко с него - влияние, което той изтъква на национално ниво.


 


След като фон дер Лайен направи пътуването си в понеделник, екипът на Орбан се погрижи обществеността да научи за него чрез страницата му във Facebook.


 


"Урсула фон дер Лайен в Будапеща", гласеше публикацията със снимка на усмихнатия министър-председател, който посреща председателя на Комисията.


 


На следващия ден Орбан се свърза по телефона и с френския президент Еманюел Макрон - един от лидерите на ЕС с най-голямо влияние.


 


 


Признаци на омекване?


 


Макар че Орбан заема твърда позиция по отношение на забраната на петрола, напоследък има някои сигнали, че той може да се стреми към поне символично размразяване на проблемните си отношения с Брюксел с цел да отблокира някои средства от ЕС.


 


Тези знаци включват уволнението на служител на кабинета на унгарския министър-председател, който е заподозрян във вземане на подкуп. Европейската комисия ясно посочи, че опасенията за корупция са били основен фактор за решението ѝ да започне процедурата, която може да доведе до намаляване на финансирането.


 


 


Екипът на Орбан "търси изход", каза високопоставеният политик от Фидес, като добави, че може да се очаква промяна сега, когато изборите в Унгария са приключили и "те се нуждаят от пари".


 


Унгарското правителство не отговори на молбата за коментар.


 


Въпреки това няма признаци, че Орбан ще направи някакви фундаментални промени, за да отговори на опасенията, свързани с демократичните норми, правата на ЛГБТ+ и други основни въпроси.




Това може да постави Европейската комисия - особено екипа на фон дер Лайен на 13-ия етаж на сградата "Берлаймон" - пред дилема: да продължи с евентуалното намаляване на средствата от ЕС или да отстъпи с надеждата да избегне сблъсъци с Орбан на други фронтове, особено бъдещи кръгове от санкции срещу Москва.


 


Въпросът сега, казва бившият унгарски служител, е "колко труден е 13-ият етаж".


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.05.2022 19:11

    Орбан играе, капризното галено дете на ЕВРОПА ! И му се получава !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния