Подобни действия "стават нещо като навик за Запада", смята Лавров, като посочи факта, че САЩ са замразили средства, "принадлежащи на Афганистан, на афганистанската централна банка"

Свързани новини

11.05.2022 10:11

Кражбата на чуждестранни активи се превръща в "навик" за Запада: Лавров

Видян 1277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изземването на руските валутни резерви не би било нищо друго освен "кражба", заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров.


"Справедливо е да се каже, че това е кражба, която те [западните държави] дори не се опитват да прикрият", заяви руският външен министър пред журналисти на пресконференция по време на посещението си в Алжир.


В неотдавнашно интервю за FT Жозеп Борел предложи да се изземат замразените резерви на Русия и да се използват за покриване на разходите за възстановяване на Украйна след края на конфликта.



Подобни действия "стават нещо като навик за Запада", добави той, като посочи факта, че САЩ са замразили средства, "принадлежащи на Афганистан, на афганистанската централна банка". Вашингтон не планира да ги изразходва за нуждите на афганистанския народ, "който страда от последиците на 20-годишното присъствие на НАТО" на своя територия, заяви Лавров.


 


 


Когато самият Борел представи идеята в понеделник, той се позова и на решението на президента на САЩ Джо Байдън да отдели активи на стойност милиарди от централната банка на Афганистан, като обаче добави, че те ще бъдат "използвани в полза на афганистанския народ".


 


 


Руският министър също така постави под въпрос ролята на Борел, като заяви, че "скоро може да се окаже, че позицията на върховния дипломат на ЕС ще изчезне завинаги, тъй като Европейският съюз вече няма собствена външна политика и просто действа в съответствие с подходите, налагани от САЩ".




Москва ще продължи да се противопоставя на опитите на Америка да "подкопае принципите, на които се основава ООН", и да създаде еднополюсен световен ред, добави министърът.




Първият дипломат на Русия също разкритикува Борел за това, което определи като превишаване на правомощията му. Освен че е изказал "идеята за конфискация на чуждестранни активи", представителят на ЕС веднъж е казал, че украинската криза "трябва да бъде решена с военни средства", заяви Лавров. Той се позова на изказване на Борел от април, че "тази война ще бъде спечелена на бойното поле", докато говореше за инвазията на Русия в Украйна.


 


 


Борел "може да си спомни, че е главен дипломат, а не военен лидер на Европейския съюз", заяви руският външен министър.




По-рано Москва вече разкритикува предложението на Борел за конфискация на активи. В понеделник руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко нарече това "пълно беззаконие", което ще навреди на международните отношения.


 


 


След началото на войната в Украйна западните държави замразиха около половината от международните резерви на Русия - около 300 млрд. долара.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни