Държавният секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Боне говори на Европейската железопътна среща на върха в Сен Дени, близо до Париж, Франция, 21 февруари 2022

Свързани новини

10.05.2022 14:05

Споразумението на ЕС за забраната на руския петрол ще бъде постигнато "до няколко дни": Франция

Видян 1771 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Споразумението на ЕС за забраната на руския петрол ще бъде постигнато "до няколко дни", заяви във вторник френският министър по европейските въпроси Клеман Боне, докато Унгария, основният критик на ембаргото, заяви, че "трябва да се направи още много", за да се откаже от възраженията си.




В отговор на продължаващата военна офанзива на Русия в Украйна членовете на Европейския съюз водят трудни преговори по шестия пакет от санкции, който включва постепенна забрана за внос на руски петрол. В интервю за LCI TV Боне заяви, че споразумение може да бъде постигнато "в рамките на една седмица" и че това е целта на френското председателство.




"Работим усилено по въпроса. . Вероятно това е въпрос на дни. И мога да кажа с увереност, че ще има шести пакет от европейски санкции, те ще бъдат много силни и постепенно, с определен график, ще спрем продажбата на руски петрол, но и на руски въглеводороди като цяло", заяви той.


 


 


Боне обясни, че в момента ЕС обмисля два начина да отговори на нуждите на страните, които са силно зависими от руската енергия - да им даде допълнително време за прилагане на санкциите и да им предостави "алтернативни гаранции за доставки" Той отбеляза, че макар преговорите да са били трудни, ЕС също е имал трудности при постигането на съгласие по предишния пакет от санкции, но в крайна сметка мерките са били приети с единодушие.




Боне разкри също, че във вторник френският президент Еманюел Макрон ще проведе телефонен разговор с унгарския министър-председател Виктор Орбан и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.




Това стана след срещата на Фон дер Лайен и Орбан в Будапеща в понеделник. След разговорите председателят на Европейската комисия заяви, че те са били "полезни за изясняване на въпросите, свързани със санкциите и енергийната сигурност"


 


"Постигнахме напредък, но е необходима допълнителна работа", каза тя в изявление в Twitter.


 


 


Унгария също сигнализира за известен напредък. Министърът на външните работи Петер Сиярто заяви, че е направена "малка крачка напред".




"Трябва да се направи още много, за да можем да променим позицията си. . Не можем да позволим унгарският народ да плати цената на тази война", каза той.




Миналата седмица фон дер Лайен потвърди, че предложенията за шестия пакет от санкции включват постепенно въвеждане на пълно ембарго върху руския петрол. Това вероятно е най-тежката мярка досега за самия ЕС, като се има предвид, че през 2021 г. блокът като цяло е получавал 25% от вноса си на петрол от Русия, според данни на Евростат.




Орбан заяви, че мярката ще бъде "ядрена бомба" за икономиката на страната му, и разкри, че иска ЕС да даде на Унгария пет години, за да замени руския петрол.


 


Отчитайки възраженията на Унгария и Словакия, които разчитат в голяма степен на руския внос, ЕС, както се съобщава, е предложил на двете страни, както и на Чешката република, отлагане на прилагането на санкциите до 2024 г.


 


 


Други държави трябва да преминат към алтернативни доставки най-късно в началото на следващата година.




Всички мерки трябва да бъдат одобрени с единодушие от 27-те страни членки на блока.




Русия атакува съседната си държава, след като Украйна не успя да изпълни условията на Минските споразумения, подписани през 2014 г. , и след като Москва в крайна сметка призна Донбаските републики Донецк и Луганск. Протоколът от Минск, подписан с посредничеството на Германия и Франция, имаше за цел да даде на отцепилите се региони специален статут в рамките на украинската държава.


 


 


Оттогава Кремъл настоява Украйна официално да се обяви за неутрална страна, която никога няма да се присъедини към НАТО. Киев настоява, че руската офанзива е била напълно непровокирана, и отрича твърденията, че планира да си върне двете републики със сила.




Западът осъди нападението и отговори на него, като наложи мащабни санкции на Москва. Русия смята тези мерки за незаконни и неоправдани и отвърна на удара, като наложи свои собствени контрасанкции.


 



Снимка: Ройтерс


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични