Забележките му бяха подбрани малко преди речта на Путин по случай Деня на победата - ежегодния празник, посветен на победата над Адолф Хитлер

Свързани новини

09.05.2022 15:51

Зеленский каза на Путин да не си "присвоява" победата срещу нацистите

Видян 3059 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник украинският президент Владимир Зеленский каза на руския президент Владимир Путин да не използва речта си по случай Деня на победата, за да "присвои" поражението на нацистите във Втората световна война - конфликт, в който загиват милиони украинци, съобщава Политико.




"Няма да позволим на никого да анексира тази победа, няма да позволим тя да бъде присвоена", заяви украинският лидер, като предупреди, че страната му няма да даде на никого "нито едно парче от нашата история".




Зеленский, президент от еврейски произход, отвърна остро на твърденията на Путин, че "денацифицира Украйна", и направи паралели между руската инвазия и нацисткия геноцид.


 


Забележките му бяха подбрани малко преди речта на Путин по случай Деня на победата - ежегодния празник, посветен на победата над Адолф Хитлер.




Без да дава никаква представа за плановете си, Путин използва обръщението си от Червения площад в Москва, за да оправдае инвазията си в Украйна, като обвини Запада, че се готви за нахлуване в Донбас, но не обяви официално война на Украйна, както очакваха някои наблюдатели. По-късно Кремъл отрече да планира обявяването на война, което би предизвикало пълна мобилизация на въоръжените сили и би позволило наборна военна служба.


 


Руският лидер заяви също, че Русия е направила всичко възможно, за да постигне споразумение за сигурност с Европа, като го нарече "справедлив компромис, включващ интересите на всички".


 


Но страните от НАТО "не искаха да ни чуят. Това означава, че те са имали съвсем различни планове", каза Путин. "НАТО започна да изследва близките земи. И това се превърна в очевидна заплаха за нашата страна и за нашите граници. "


 


Нахлуването е било "единственото правилно решение", добави той. САЩ и европейците до голяма степен отхвърлят това оправдание на Путин, заявявайки, че руският лидер отдавна се стреми да реализира руски колониален проект и да дестабилизира украинската демокрация, която според тях той възприема като заплаха.




В изявление, публикувано късно в неделя, преди Деня на Европа, който също се отбелязва на 9 май, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел защити реакцията на ЕС на войната в Украйна. Борел подчерта политическото единство на блока пред лицето на руската агресия, докато посланиците на ЕС преговарят по шестия пакет от санкции, който доведе до вътрешни разногласия.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец