Припомняме, че рафинерията, която е държава в държавата, понеже има частно пристанище, граница, митница и гара с километри жп линии, освен че е комплекс от заводи, беше продадена само за 105 млн. долара на руската компания, докато по-малка от този тип в Румъния беше изтъргувана с австрийската ОМВ за 30 пъти по-голяма сума - 3 милиарда

Свързани новини

04.05.2022 14:09

Нинова и Лукойл мълчат колко гориво и нефт имаме в резерв

Видян 2718 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нито ресорният вицепремиер Корнелия Нинова на въпрос на 19 минути, нито държателят на златната акция на държавата в Нефтохим Красимир Първанов, който уж подаде оставка след апартаментгейт преди повече от 3 години, но е още на поста, нито запитаните отново от нас пиари на Лукойл и на Лукойл България казват какви количества нефт и горива има България в резерв, за да посрещне евентуално спиране на руските доставки след 9 дни. Това е срокът, който Путин даде на своето правителство да обмисли идеята му за ембарго върху износа на всякакви стоки от Русия към "недружествени" държави, в което число - като част от ЕС, влиза и България.





Рафинерията е направена така, че да работи основно с руски нефт, който в момента залива над 80% от пазара, а според доминираната от Лукойл петролна асоциация "60-70%". Оттам вече правят и спекулациите, че ще има рязко поскъпване без него, въпреки че разликите в цените на горивата между България и примерно Италия, която работи с качествен и 40% по-скъп петрол е само 10%, а на Ботуша и данъците, и акцизите, и осигуровките, и заплатите, и транспортните разходи, и токът са много по-скъпи, в пъти, отколкото у нас.



От своя страна, никога не използвалият правото на златната акция на правителството, за да наложи каквото и да било решение в полза на българите "наш" представител в борда на Лукойл Нефтохим Красимир Първанов побърза да си измие ръцете по този въпрос, като заяви, че ценообразуването на продуктите на рафинерията се прави от офшорката Литаско - същата, през която минават приходите на комбината, който не е плащал с години данък печалба на държавната хазна поради финансовите хватки, които използва посредством въпросното дружество. Данъкът печалба обаче най-нагло се включва всеки път, когато ни се представя себестойността на продуктите на Лукойл.





Припомняме, че рафинерията, която е държава в държавата, понеже има частно пристанище, граница, митница и гара с километри жп линии, освен че е комплекс от заводи, беше продадена само за 105 млн. долара на руската компания, докато по-малка от този тип в Румъния беше изтъргувана с австрийската ОМВ за 30 пъти по-голяма сума - 3 милиарда. 


 


 


Сделката стана по времето на кабинета Костов, а както си спомнят свидетели, тогава решаваща е била думата на ресорното вице по приватизацията Александър Божков. Сделката е подготвена от подопечната му агенция от наградения след това с поста главен изпълнителен директор на продадената по същото време Булбанк - Левон Хампарцумян, химик.




Пламен Валентинов



Снимка: Капитал




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.05.2022 08:18

    Георги Кадиев преди 2-3 седмици го каза - имаме газ за 1 месец, а петрол и продуктите му за 3 месеца!!! Това е!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец