Има още девет държави, които използват същата схема за плащане, но тъй като днес идеята да бъдеш добър европеец означава също, че лидерите на тези държави не са честни, когато говорят на международната сцена или пред собствения си народ, останалите девет държави няма да кажат, че правят същото", каза Гуляш

Свързани новини

01.05.2022 20:44

10 държави от ЕС спокойно купуват газ с рубли, твърди Унгария

Видян 21627 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки че редица европейски лидери публично обявиха, че няма да купуват руски газ в рубли, както поиска руският президент Владимир Путин, 10 държави от ЕС технически се съгласяват с плана на Путин, заяви унгарският служител Гергели Гуляш пред общественото радио в неделя. Според Гуляш лидерите на тези страни не признават това, за да бъдат възприети като "добри европейци".




Гуляш заяви, че Унгария е открила сметка в евро в руската Газпромбанк, която след това конвертира плащанията в рубли, преди да ги преведе на доставчиците в Русия. Тази система позволява на европейските купувачи да се съобразят с искането на Путин, отправено в края на март, "недружелюбните" страни да преминат към националната валута на Русия, за да купуват природен газ.


 


 


"Има още девет държави, които използват същата схема за плащане, но тъй като днес идеята да бъдеш добър европеец означава също, че лидерите на тези държави не са честни, когато говорят на международната сцена или пред собствения си народ, останалите девет държави няма да кажат, че правят същото", каза Гуляш, който е началник на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан.


 


"Никой не бива да се съмнява, че страните, които внасят суровини от Русия, използват абсолютно същия метод, за да плащат за руския газ", добави той.




Не е ясно кои държави от ЕС е имал предвид Гуляш. Руският енергиен гигант "Газпром" вече спря доставките за Полша и България, след като двете страни отказаха да плащат в рубли, но в доклад на "Блумбърг" от миналата седмица се посочва, както и Гуляш, че 10 от държавите членки на блока вече са открили сметки в "Газпромбанк", а четири от тях действително са платили за руския газ чрез този механизъм.




Унгария зависи от Русия за целия си внос на газ и затова се противопоставя на санкциите на ЕС по отношение на тази важна стока. В неделя Гуляш потвърди този ангажимент към руската енергетика и се противопостави на режима на санкции на Брюксел.


 


 


"Не бива да приемаме санкции, с които да наказваме предимно себе си, а не тези, които искаме да санкционираме", каза той, визирайки нарастващите разходи за енергия в Европа. Въпреки че правителството в Будапеща осъди военната операция на Русия в Украйна, Гилас заяви, че "ще продължи да купува нашата енергия на възможно най-ниската цена", за да компенсира евентуалните разходи за унгарския народ.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд