В резултат на това на 22 април Турция е взела решение да не участва в ученията и е информирала страната домакин за оттеглянето си, се посочва в докладите

Свързани новини

30.04.2022 19:14

Турция ще бойкотира военните учения на НАТО в Гърция

Видян 8996 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция няма да участва в ученията на НАТО на фона на ескалиращото напрежение със съседна Гърция, съобщиха местни медии в събота, позовавайки се на източници от сферата на сигурността. Анкара бе планирала да изпрати своите изтребители F-16 Fighting Falcon на ежегодното учение "Tiger Meet", което ще се проведе във военновъздушната база Араксос в Западна Гърция от 9 до 22 май.


Според съобщенията командването на турските военновъздушни сили е сметнало, че формулировката, използвана от Атина в техническата документация, свързана с ученията, противоречи на международното право, и е поискало тя да бъде променена, но Гърция е отказала да го направи.


"Въпреки всички опити и помирителни усилия на Турция, Гърция, която не може да понесе дори участието на свой съсед в учение в страната си, отклони учението от целта за приятелство и оперативна съвместимост и се опита да го използва срещу правата и интересите на Турция", твърди източник от службите за сигурност, цитиран от вестник "Сабах".

 
 
В резултат на това на 22 април Турция е взела решение да не участва в ученията и е информирала страната домакин за оттеглянето си, се посочва в докладите.


Междувременно някои източници предполагат, че именно Гърция е решила да не допусне Турция до ученията на НАТО в отговор на редовните нарушения на въздушното ѝ пространство от страна на самолетите на Анкара. Според доклада на "Гласът на Америка" Атина е отменила планираното участие на Турция в "Срещата на тигрите", като е заявила, че Турция не е "нито съюзник, нито приятел"


В четвъртък гръцкото външно министерство изрази пред турския посланик своя силен протест срещу "безпрецедентния брой нарушения на гръцкото въздушно пространство и прелитания над гръцка територия, включително над няколко населени места, извършени в рамките на един ден"

 
 
 
В изявлението не се посочва точният брой на нарушенията, но според медиите в рамките на 24 часа са докладвани 125 неразрешени полета.


Министерството подчертава, че "тези действия създават климат на особено напрежение в отношенията между двете страни, което противоречи на усилията, полагани за подобряване на този климат".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей