В речта си пред младежка среща на върха в Брюксел Столтенберг заяви, че прекратяването на военните действия е в ръцете на руския президент Владимир Путин, тъй като той е "започнал войната"

Свързани новини

30.04.2022 07:11

НАТО е готов да помага на Украйна с месеци и дори години: Столтенберг

Видян 2008 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАТО се готви да оказва подкрепа на Украйна "за дълъг период от време", докато трае военният конфликт с Русия. Дори и да е "за месеци и години", заяви в четвъртък генералният секретар на блока Йенс Столтенберг.




В речта си пред младежка среща на върха в Брюксел Столтенберг заяви, че прекратяването на военните действия е в ръцете на руския президент Владимир Путин, тъй като той е "започнал войната" Затова, каза Столтенберг, западните страни ще продължат да "оказват максимален натиск върху президента Путин да прекрати войната", като налагат санкции на Москва и предоставят икономическа и военна подкрепа на Украйна.


 


"Ситуацията в Украйна е много непредсказуема и крехка, но има абсолютна вероятност тази война да се проточи и да продължи с месеци и години", обясни ръководителят на НАТО.



Като отчитат този факт, блокът и неговите съюзници "се подготвят да предоставят подкрепа за дълъг период от време, както и да помогнат на Украйна да премине от старото оборудване от съветската епоха към по-модерни оръжия и системи по стандартите на НАТО", заяви Столтенберг.


 


Той подчерта, че подобен преход изисква допълнително обучение на украинските сили и по-добра координация на усилията между страните, подкрепящи Киев. В този контекст той приветства предложението на САЩ за провеждане на ежемесечни разговори със съюзници от и извън НАТО относно самозащитата на Украйна.




По-рано тази седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призна, че като помага на Киев, Вашингтон иска да види "Русия отслабена до степен, в която тя да не може да прави нещата, които направи, нахлувайки в Украйна"




Москва постоянно предупреждава Запада да не "помпа" Украйна с оръжия, като твърди, че подобни действия само ще доведат до удължаване на военните действия и ще създадат дългосрочни проблеми в бъдеще. Кремъл също така даде да се разбере, че всички доставки на военна техника ще бъдат считани за легитимна цел, щом преминат на територията на Украйна.


 


 


Генералният секретар на НАТО също така заяви, че Украйна ще остане "високо ценен партньор на НАТО" и затова алиансът ще подкрепя "евроатлантическите стремежи на Киев" Столтенберг обаче уточни, че конкретни преговори по отношение на кандидатурата на Украйна за членство в НАТО ще бъдат възможни едва след приключването на военния конфликт.




Потенциалното членство на Украйна в НАТО и разширяването на алианса на изток бяха посочени от Москва като една от основните причини за започването на военната операция. Русия разглежда подобни събития като пряка заплаха за своята сигурност и настоява за неутрален статут на Украйна. След кръгове от преговори Киев иска международни гаранции за сигурност в замяна на неутралния статут. Засега преговорите между Русия и Украйна очевидно са в застой. Руският външен министър Сергей Лавров наскоро обвини Лондон и Вашингтон, че карат Киев да отстъпи от постигнатите по-рано споразумения с Русия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Чупка, махайте се! 01.05.2022 17:45

    Бе я оди да се таковаш с маймуните! Вече ми изпортихте черешите и кайсиите с weather warfare, ай още нещо сте ми изпортили, ще ви псувам до края на света.

  • 004 само интереси 01.05.2022 10:19

    Вместо мир война до дупка, това е НАТО. Интереси на военната индустрия на байдън и непрекъснати печалби от оръжие, а жертвите...последното, което ги интересува

  • 003 agabaga 30.04.2022 19:54

    Прав е хищникът, от него оръжието, а от тях пушечното месо, така се воюва най-добре, наливаш масло в огъня и протриваш ръце.

  • 002 Anonimen 30.04.2022 18:56

    нали не е тяхна земя войната може да си я поддържат векове,браво "СЪЮЗНИЦИ',дерзайте с оръжия и подплата.......

  • 001 Anonimen 30.04.2022 15:08

    Кой е Столтенберг всъщност Шеф на централната банка на Норвегия въпреки съпротивата • Докато работата е отворена от 1 март, Столтенберг каза, че първо ще изкара мандата си в НАТО, който продължава до 30 септември. • Norges Bank отделно заяви, че очаква новият управител да поеме поста на или около 1 декември тази година. • Столтенберг ще отговаря за определянето на лихвените проценти и управлението на финансовата стабилност, както и надзора на норвежкия суверенен фонд, най-големият в света с активи от 1,4 трилиона долара.

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако