Казусът започна през лятото на 2020 г. след протестите срещу правителството на Бойко Борисов

Свързани новини

28.04.2022 12:12

ВАС: Двуетажната сграда в Росенец трябва да се премахне

Видян 1609 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Върховният административен съд окончателно реши, че двуетажната сграда на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена, съобщи Mediapool. Това е третата постройка пред имението на почетния лидер на ДПС, която следва да бъде премахната.




Събарянето на малката къща беше обжалвано от фирмата Стейтлайн. Неин представител е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Той твърди, че сградата е вдигната на плажа през 1978 година, декларирана е и за нея дори са плащани местни данъци. Освен това постройката е била използвана повече от 10 години. По делото обаче има доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва през 2020 година.




ВАС потвърждава всички изводи на първоинстанционния съд. Архивът на Лукойл Нефтохим Бургас показва, че най-ранната сграда в района е построена през 1981 година и това не е сградата на плажа.




"В случая безспорен е фактът, че за постройката не са налице строителни книжа. Тази характерстика на изградения строеж сочи на незаконен такъв, каквото правно основание е посочено и в обжалваната заповед. Характеристиката на незаконен строеж е основание за административния орган да издаде заповед за премахване", пише в решението на върховния съд.




В него се допълва, че двуетажната сграда няма как да бъде търпим строеж върху крайбрежна плажна ивица, която е публична държавна собственост. "Недопустимо е придобиването на ограничено вещно право на строеж в публична държавна собственост", казва съдебният състав.




Въпреки че преди година две от постройките към сарая на Доган бяха обявени за незаконни и след в сила съдебно решение трябва да бъдат съборени, все още не може да се намери фирма, която да извърши тази дейност. Тъй като сградите се намират на държавна земя, а авторът на строителството остана неизвестен, събарянето им ще бъде платено от данъкоплатците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.07.2022 08:32

    Интересно защо само преди избори започва да се работи по този проблем а след тях напълно се забравя за него.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали