Изглед към подпалената сграда на кметството по време на масовите протести в Алмати, Казахстан, 11 януари 2022 г

Свързани новини

27.04.2022 10:09

Централна Азия трябва да се пази от намесата на големи сили: Китай

Видян 1784 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският министър на отбраната заяви, че Пекин се противопоставя на чуждестранната намеса в Казахстан, като предупреди за "цветни революции", започнати под прикритието на протести, и същевременно обеща да подкрепи усилията на страната за "гарантиране на националната сигурност".




След срещата си с казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев в Нур-Султан в понеделник министърът на отбраната Уей Фенге изтъкна "светлите перспективи за бъдещето" на двустранните връзки, като засегна и заплахата от външна намеса.




"Китай категорично се противопоставя на външните сили, които умишлено подстрекават "цветна революция" в Казахстан, и подкрепя Казахстан в предприемането на ефективни мерки за гарантиране на националната сигурност и социалната стабилност", заяви Уей, цитиран от Министерството на отбраната. "Трябва да сме нащрек за намеса на някои големи сили в Централна Азия и нарушаване на сигурността на Централна Азия. "


 


 


Въпреки че министърът не даде подробности, забележките му идват около три месеца след избухването на масови протести в Казахстан, първоначално предизвикани от повишаването на цените на горивата. В продължение на няколко дни през януари мирните митинги прераснаха в насилие, като при сблъсъците със силите за сигурност бяха убити най-малко 225 души, а хиляди други бяха ранени и арестувани.


 


 


Размириците предизвикаха разполагане на ръководената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС), която изпрати миротворци в страната по искане на Токаев и в крайна сметка помогна за потушаване на насилието. В отговор на недоволството на протестиращите правителството уволни няколко високопоставени служители и обеща серия от политически и икономически реформи, включително възстановяване на предишния контрол върху цените на горивата.


 


 


Президентът твърди, че зад размириците стоят десетки хиляди "обучени в чужбина терористи" и "бандити", които целят да извършат преврат от името на друга държава, но не представя доказателства за това твърдение.


 


 


Тогава китайският външен министър Ван И заяви, че протестите са предизвикани от "трите зли сили" - екстремизъм, тероризъм и сепаратизъм, като предложи подкрепата на силите за сигурност на Пекин. Въпреки че Казахстан е член на ръководената от Китай Шанхайска организация за сътрудничество и си запазва правото да поиска помощ за сигурността от държавите членки, той не го направи по време на размириците през януари.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден